Gulaş de vită

marți, 21 mai 2013






Ingrediente:
700 g carne de vită
300 g ceapă
4-5 căţei de usturoi
100 g bacon
100 g morcov
1 cartof
100 g ţelină
1 ardei iute 
200 g roşii tocate decojite
3 linguri boia dulce
1 foaie de dafin
supă
sare
piper


Mod de preparare:


Baconul se taie mărunt şi se căleşte, apoi se adaugă ceapa tăiată mărunt, se pune sare şi se amestecă bine, se acoperă cu un capac şi se lasă la călit.
     
Se adaugă carnea tăiată cubuleţe, se dă focul mare se lasă puţin, apoi se ia oala de pe foc şi se adaugă boia (ca să nu se ardă).
     
Se pune oala înapoi pe foc şi se adaugă roşiile, usturoiul, dafinul, supa şi se fierbe timp de 1 oră amestecând din când în când Apoi se adaugă morcovii, ţelina, cartoful toate tăiate şi ardeiul iute întreg. Se mai fierbe 20 de minute.
     
Se mai pune sare dacă e nevoie şi se adaugă piper.



Poftă bună !

Cartofi hasselback

Cartofii hasselback sau cartofii "acordeon" sunt originari din Stockholm. Au o tehnică de copt specială, la suprafaţă devin crocanţi, iar la interior rămân moi. 

Se folosesc cartofi galbeni. Se pot servi şi cu smântână.







Ingrediente:
3 cartofi mari
50 g unt
50 g brânză emmentaler
2 linguri de ulei de măsline
3 linguri de pesmet
sare
piper


Mod de preparare:

Cartofii se curăţă şi se taie în 2 pe lungime şi se fac mici tăieturi pe suprafaţa lor.
     
Se clătesc bine cu apă rece să iasă amidonul din ei şi se usucă. Se topeşte untul şi se amestecă cu uleiul de măsline.
     
Într-o tavă se pune hârtie de copt care se unge cu amestecul de unt şi ulei, dar nu cu tot.
     
Se aşează cartofii în tavă şi se ung cu restul de amestec. Se bagă la cuptorul încălzit la 180 de grade timp de 50 de minute, ungându-se din când în când cu ulei.
     
Se pune emmentaler-ul ras amestecat cu pesmet şi se ridică temperatura la 200 de grade şi se mai lasă 10 minute. Se presară sare şi piper.



Poftă bună !

Budincă de orez

Eu am făcut din această budincă două deserturi, adică o parte am făcut-o cu ciocolata şi o parte cu dulceaţă. Vă explic şi vă las să alegeţi.
    



Ingrediente pentru 4 porţii:
500 ml lapte
100 g orez
75 g zahăr tos
30 g unt
1 pliculeţ zahăr vanilat
50 g ciocolată
coaja de la 1 lămâie
2 ouă
dulceaţă după preferinţă
zahăr brun


Mod de preparare:

Ciocolata şi lămâia se rad cu ustensila de curăţat cartofi. Laptele se pune la fiert cu zahărul tos, untul, coaja de lămâie şi zahărul vanilat.
     
Când clocoteşte se scoate coaja de lămâie şi se adaugă orezul şi se fierbe până absoarbe tot laptele. Se amestecă din când în când.
     
Se lasă la răcit şi se amestecă cu ouăle bătute. Se împarte compoziţia în 2.
     
O parte se amestecă cu ciocolata rasă şi se pune în forme pentru cuptor cu hârtie pentru copt.
     
Cealalata parte se pune în forme cu hârtie pentru copt astfel: 1 strat orez, 1 strat dulceaţă, 1 strat orez.
     
Se presară zahăr brun şi se pun la cuptorul încălzit la 180 de grade pentru 25 de minute.


Poftă bună !
     
     

Ardei umpluţi cu orez







Ingrediente pentru 2 porţii:
1 ardei gras galben
1 ardei gras roşu
50 g orez cu bob lung
2 buc ceapă verde (sau ceapă normală)
1 morcov mic
1 roşie
1 ardei iute (opţional)
pătrunjel
sare
piper


Mod de preparare:

Orezul se fierbe în apă multă cu sare, vreo 16-18 minute, apoi se scurge apa.   
     
Ardeii se taie în jumătate se curăţă, se spală şi se usucă pe un prosop de hârtie.
     
Se încălzeşte cuptorul şi se pun ardeii la copt până li se umflă coaja. Se lasă la răcit şi se presară sare pe ei apoi se decojesc.
     
Ceapa şi morcovul se taie mărunt şi se pun la călit. Se adaugă apoi roşia tăiată cubuleţe şi se mai lasă 5 minute. Dupa care se pune orezul, pătrunjelul tăiat fin şi ardeiul iute tăiat şi el mărunt.
     
Se umplu ardeii cu această compoziţie, se închid cu scobitori şi se pun la cuptor la 180 de grade pentru 20 de minute.


Poftă bună !
     


Scoici prăjite şi umplute la cuptor

Scoicile se mănâncă, de obicei, primăvara şi vara pentru că atunci au mai multă carne. Se pot găti în mai multe feluri: prăjite şi umplute la cuptor -cum am facut eu- sau în supe, în paste etc.
     
Eu am avut 2 kg, vreo 20 de bucăţi le-am prăjit, iar celelalte (vreo 30) le-am făcut la cuptor. Nu mai e nevoie de sare, sunt destul de sărate.

Se trage aţa înspre vârf


Scoicile umplute la cuptor

Scoicile umplute la cuptor

Pregătite pentru prăjit

Scoicile prăjite


Ingrediente:
2 kg scoici
150 g pătrunjel
1 lingură parmezan
1 pahar vin alb
1 ou
1 căţel de usturoi
4 linguri pesmet
2-3 linguri ulei de măsline
ulei de floarea soarelui pentru prăjit
piper


Mod de preparare:

Indiferent de metoda aleasă scoicile se pregătesc aşa:
Scoicile se spală foarte bine în apă multă, iar daca e nevoie se rade cochilia cu un cuţit. Aţa se trage înspre vârf.
     
Se pun într-o oală mare, cu un pahar de vin alb, 50 de grame de pătrunjel şi piper şi se acoperă cu un capac.  Se mişcă oala timp de 4-5 minute până se deschid scoicile.
   

Scoici umplute

     Pentru acestea se rupe doar cochilia fără carne, cea cu carne se păstrează pentru a fi umplută.     
     Se toacă 100 de grame pătrunjel şi usturoiul, se amestecă cu pesmetul, parmezanul, piper şi cu o lingură se umple cochilia.
    Se pun într-o tavă şi se toarnă uleiul de masline peste ele şi se pun la cuptorul încălzit la 180 de grade pentru 7-8 minute.
     

Scoici prăjite

Pentru acestea se scoate carne din ele. Se dă carnea prin făină, oul bătut şi se prăjesc în ulei de floarea soarelui. Se asează pe un prosop de hârtie pentru a se absoarbe surplusul de ulei.


Poftă bună !
     



Ceapă umplută cu ton





Ingrediente:

6 cepe albe
1 cutie ton
1 lingură capere
1 lingură măsline verzi
pesmet
pătrunjel


Mod de preparare:

Ceapa se taie în 2 şi se pune la fiert în apă clocotită sărată. Când sunt gata se scot cu o paletă să nu se rupă.
     
Se desfac în aşa fel încât să rămână câte 2 straturi să poata fi umplute. Ceea ce rămâne şi nu se poate folosi se mărunţeşte şi se amestecă cu celelate ingrediente. Aceasta va fi umplutură.
     
Se umplu straturile de ceapă şi se pun într-o tavă la cuptor 30 minute la 180 de grade.


Poftă bună !

Legume la grătar cu sos picant cald

Se pot servi ca şi garnitură pentru carnea la grătar. Se coc înainte de a pune carnea. Se pot face şi acasă pe tigaia grill.
     
Mie îmi place foarte mult să mănânc picant, bineînteles voi puteţi renunţa la sos şi servi legumele ca atare.


Acesta este sosul picant cald





Legume


Ingrediente:
1 vânătă
2 dovlecei mici
1 roşie
1 ardei gras roşu
1 ardei gras galben
ulei de măsline
sare
piper măcinat mare


Mod de preparare:


Vânăta şi dovleceii se taie pe lung, roşia se taie feliuţe, ardeii se taie fâşii.
     
Se unge grătarul cu puţin ulei de măsline cu o pensulă de silicon, se pun legumele tăiate şi se coc bine pe o parte şi pe cealaltă.
     
Când sunt gata se presară piperul şi sarea.



Sos picant cald


Ingrediente:
3 linguri ulei de măsline
2 căţei de usturoi
1 ardei iute verde
2-3 peperoncini
1 linguriţă de zahăr
2 linguri suc de lămâie
1 lingură de pătrunjel
sare


Mod de preparare:


Usturoiul, ardeiul iute şi pătrunjelul se toaca fin.
     
Se încălzeşte uleiul de măsline, se pune usturoiul, ardeiul iute şi peperoncini la foc mic până se înmoaie, apoi se adaugă zahărul. Se adaugă sucul de lămâie şi pătrunjelul şi se pune peste legume.



Poftă bună !


     

Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino