Coadă de vită fiartă

sâmbătă, 1 iunie 2013

Mâncărurile din coadă de vită se gătesc încă de pe vremea Imperiului Roman, dar cu timpul au fost adoptate şi de alte bucătării.
    
Acest preparat se găteşte în special la Roma. Fiind o carne destul de grasă se serveşte pe pat de piure de cartofi simplu.





Ingrediente:
1 kg coadă de vită (cam 6 bucăţi)
200 g morcovi
200 g ceapă
100 g ţelină
100 g păstârnac
400 g roşii decojite bucăţele
1 pahar vin roşu
ulei
pătrunjel
sare
piper

Mod de preparare:

Se pune ulei la încins, apoi se adaugă coada de vită spălată şi uscată şi se lasă la prăjit până devine crocantă, se scoate şi se lasă deoparte.
     
Legumele se taie mărunt şi se pun la călit în aceeaşi oală, după care se pune iar coada de vită şi se adaugă vinul, se lasă 2-3 minute să se evapore (vinul trebuie doar sa aromatizeze carnea).
     
Se adaugă roşiile şi 1 litru jumătate de apă şi se lasă la foc mic 2 ore, întorcând coada din când în când (dacă mai e nevoie se mai adaugă apă).
     
La sfârşit se adaugă pătrunjel, sare şi piper.


Poftă bună !


     

Zaalouk (reţeta originală)

Cum am facut mai înainte salata zaalouk, pe gustul meu, m-am gândit să fac şi reţeta originală, în caz că vreţi să o încercaţi.







Ingrediente:
1 kg vinete
1 kg roşii
2 ouă
100 g pătrunjel
4-5 căţei de usturoi
2-3 linguri de sos picant de ardei
ulei
sare
piper


Mod de preparare:

Roşiile se bagă la cuptor cu grill-ul pornit (focul trebuie să vină de sus) pentru 10 minute. Se lasă la răcit şi se decojesc, se toacă mărunt şi se scurge zeama.
     
Vinetele se spală şi se pun într-o tavă, se bagă la cuptor la fel, cu grill-ul pornit, din când în când se mai întorc să se coacă bine.
     
Se scot şi se presară sare (se vor decoji mai bine) şi se lasă puţin timp la răcit. Apoi se decojesc şi se lasă la scurs pe un tocător într-o poziţie înclinată pentru a se scurge bine zeama amară din ele. Se toacă bine.
     
Pătrunjelul şi usturoiul se toacă mărunt şi se pun la călit în ulei, se adaugă roşiile şi se lasă la fiert 5 minute, amestecând bine, apoi se adaugă vinetele şi se mai lasă încă 5 minute.
     
Se adaugă ouăle bătute şi sosul picant. Se presară sare şi piper.


Poftă bună !

Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino