Salată tzatziki

luni, 17 iunie 2013

Tzatziki este o salată tradiţională grecească, făcută din iaurt de oaie sau de capră, castraveţi, usturoi şi marar şi cum diferă de la regiune la regiune se mai foloseşte ulei de măsline, mentă, lămâie sau pătrunjel.
     
Eu am facut o variantă mai uşoară a salatei, cum îmi place mie. Am folosit iaurt de vacă, castravete Fabio (daca aveţi cornichon e şi mai bine), doi căţei de usturoi (pentru că îmi place foarte mult, la cantitatea asta de iaurt puteţi folosi doar un căţel de usturoi) şi mărar (pe care l-am pus abia la sfârşit pentru că uitasem de el, de asta nici nu apare în poză).
   






Ingrediente:
200 g iaurt în stil grecesc
100 g castraveţi 
2 căţei de usturoi
mărar
sare
piper


Mod de preparare:

Castravetele se spală, se curăţa de coajă şi se taie cubuleţe mici. Usturoiul se mărunţeşte, la fel şi mărarul.
     
Se pun toate peste iaurt, se adaugă sare şi piper. Se amestecă. Se serveşte rece.


Poftă bună !

     




Prăjitură cu urdă





Ingrediente:
250 g urdă
3 ouă
230 g făină albă
200 g zahăr tos
20 g amidon alimentar
80 g unt
încă puţin unt pentru uns tava
coaja de la 1 lămâie
2 linguri de stafide înmuiate în rom
1 pliculeţ praf de copt
1 pliculeţ zahăr vanilat


Mod de preparare:

Untul se topeşte şi se lasă la răcit.
     
Ouăle se bat bine cu zaharul tos şi cel vanilat, până se topeşte zahărul şi devin ca o cremă. Se adaugă treptat untul, urda, coaja de lămâie, stafidele, făina şi praful de copt. Se amestecă foarte bine.
    
Se ia o tavă de cuptor şi se pune cu hârtie de copt pe fund, iar pereţii se ung cu unt.
    
Se toarnă compoziţia  în tavă şi se pune la cuptorul încălzit la 180 de grade pentru 30 de minute.


Poftă bună !
     




Pandişpan

Pentru reuşita pandişpanului vă sfătuiesc următoarele:
  • cerneţi făina înainte de a pregăti aluatul
  • mixati bine ouăle pentru a-şi mări volumul
  • când e gata pandişpanul opriţi focul şi lăsaţi-l să se răcească în cuptor 
Eu am pregatit două, unul l-am ornat cu cremă şi ciocolata rasă, iar celalalt doar l-am pudrat şi l-am servit aşa. Am vrut neaparat să fac şi în formă de inimă, l-am dăruit cuiva drag :) dar dacă puneam toată compoziţia în tava rotundă ar fi ieşit şi mai pufos. Aşa că dacă doriţi puteţi să îl pregătiţi şi ca blat de tort.








Ingrediente:
7 ouă
200 g făină albă
încă puţină făină pentru tavă
200 g zahar tos
un praf de sare
unt pentru uns tava


Mod de preparare:

Ouăle se bat bine cu un praf de sare şi zahărul, adăugat treptat, până se topeşte zahărul şi îşi dublează volumul şi capătă o consistenţă cremoasă.
     
Se adaugă făina puţin câte puţin şi se amestecă cu o lingură de lemn de jos în sus.
     
Se unge o tavă cu unt şi se tapetează cu făină. Se toarnă compoziţia şi se bagă la cuptorul încălzit la 170 de grade pentru 20 de minute.



Poftă bună !
     





Ficat de vită cu vin şi otet






Ingrediente pentru 4 porţii:
500 g ficat de vită
4 căţei de usturoi
100 ml vin roşu
100 ml oţet din vin alb
1 foaie de dafin
5 linguri de ulei
sare
piper


Mod de preparare:

Ficatul se spală şi se taie în feliuţe subţiri. Se pune într-un castron.

Usturoiul se taie mărunt, frunza de dafin se rupe în bucăţele mici, se pun în castron alături de feliuţele de ficat, se toarnă vinul, oţetul şi se adaugă sare şi piper. 

Se ţine la frigider 2 ore, în partea de jos a frigiderului.
     
După ce trece acest timp se pune uleiul la încălzit în tigaie şi se prăjesc feliuţele de ficat una câte una, la foc mic, 3 minute pe fiecare parte. Când sunt gata se pun toate inapoi în tigaie şi se adaugă marinada. Se mai lasă 5 minute la foc mic acoperite cu un capac.
     
Se servesc foarte calde alături de mămăliguţă cu cartofi, care se face astfel:

Mămăligă cu cartofi

Ingrediente pentru 4 persoane:
200 g mălai
600 ml apă
200 g cartofi
3-4 linguri de ulei
sare


Mod de preparare:
     
Se pune apa la fiert, se pun cartofii tăiaţi cubuleţe. Când fierbe apa se pune sare, uleiul şi mălaiul.
     
Se fierbe timp de 40 de minute.


Poftă bună !







Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino