Am pregătit un tort mare pentru o sărbătoare în familie :) Blat de pandișpan, cremă de unt și mascarpone, afine și frișcă...delicios. Cum am gătit pentru 12 persoane a trebuit sa fac un blat mare și am folosit 12 ouă și o tavă cu diamentru de 30 cm.
Blat
Ingrediente:
12 ouă
350 g făină albă
încă puţină făină pentru tavă
300 g zahăr tos
un praf de sare
unt pentru uns tava
pentru însiropat puțină apă și zahăr
Mod de preparare:
Ouăle se bat bine cu un praf de sare şi zahărul, adăugat treptat, până se topeşte zahărul şi îşi dublează volumul şi capătă o consistenţă cremoasă. Se mixează timp de 30 de minute.
Se cerne făina și se adaugă puţin câte puţin în compoziție şi se amestecă cu o lingură de lemn de jos în sus. Se unge o tavă cu unt şi se tapetează cu făină.
Se toarnă compoziţia şi se bagă la cuptorul încălzit la 170 de grade pentru 1 oră. Se oprește focul și se lasă la răcit în cuptor.
Crema
Ingrediente:
300 g afine
500 g mascarpone
200 g zahăr pudră
60 ml lichior de afine
100 g unt la temperatura camerei
Mod de preparare
Se freacă untul cu zahărul pudră, după ce s-a topit zahărul se toarnă lichiorul și se amestecă. Apoi se amestecă untul cu mascarpone. Se ține la frigider 1 oră.
Se taie blatul, se însiropează după gust, se așează crema, se nivelează cu o spatulă și se așează afinele pe toata suprafața cremei. Se ornează cu frișcă și afine după imaginație.
Poftă bună !