"Burtă" de ou

luni, 30 decembrie 2013

Aceasta reţetă am gasit-o într-o carte de bucate cu preparate italieneşti. Am râs văzând titlul reţetei... Merită încercată, e atât de simplă şi nu o să vă pară rău.





  
Ingrediente pentru 2 porţii:
3 ouă
caş ras (telemea, caşcaval etc) 50gr
sos de roşii 200gr
sare
piper
ulei
pătrunjel


Mod de preparare:

Ouăle se amestecă cu caşul ras, pătrunjelul tocat, sare şi piper. Se unge cu ulei o tigaie de 24cm, se încălzeşte bine şi se toarnă compoziţia în ea.

Se prăjeşte la foc mic aproximativ 3 minute pe fiecare parte. Se răceşte puţin, se rulează şi se taie felii.
     
Se amestecă feliile de omletă cu sosul de roşii şi se pun într-o tavă unsă cu puţin ulei. Se dă la cuptor pentru 5 minute. Se serveşte după gust cu alt caş ras când se scoate din cuptor.



Poftă bună!

            

Colac aperitiv

Din nou dulce şi sărat... aluatul puţin dulce şi umplutura sărată.








Ingrediente:

Pentru aluat
făină 250gr
grăsime 25gr
zahăr 25gr
un ou
apă 125ml
drojdie de bere 20gr
sare un praf

Pentru umplutură (eu asta am avut prin frigider)
salam 200gr
6 roşii cherry
20 măsline maro
4 felii de brânză topită
seminţe de susan



Mod de preparare:
    
Aluatul se face în modul următor: se dizolvă drojdia în apă călduţă, se amestecă cu făina, se pune grăsimea, zahărul, oul, sarea. Se lasă la loc călduţ la crescut pentru două ore.

Salamul, roşiile şi brânza se taie marunţel şi se amestecă cu măslinele.

Aluatul crescut se întinde formând un dreptunghi de 30-40 cm şi înalt cam de 1,5 cm. Peste aluat asezăm în mod uniform umplutura şi rulăm aluatul. Se dă o forma de cerc unind marginile. Eu întotdeauna tapetez tava cu hârtie pentru copt.
       
Se presară seminţe de susan şi se coace la cuptorul încălzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute.



Poftă bună!


Rulouri de pui prăjite





Ingrediente pentru 6 rulouri:
6 pulpe partea superioară
1 ardei gras (eu l-am avut deja copt, dar e bun şi crud)
2 morcovi potriviţi
2 dovlecei mici
cremă de brânză după gust
2 ouă
cimbru uscat sau proaspăt
pesmet
sare
piper
ulei
făină



Mod de preparare:

Pulpele se curăţă de piele, se dezosează, se spală, se usucă şi se bat între doua foi de hârtie pentru copt. Se sărează, se piperează.
        
Legumele se taie cubuleţe mici şi se călesc în puţin ulei până se înmoaie.
        
Pe fiecare bucată de carne şi pe legume se pune brânză, care se întinde cu un cuţit. Se dă formă de rulouri cărnii, se închide cu scobitori. Se trece prin făină, oul bătut şi pesmetul amestecat cu cimbru.
       
Se prăjesc timp de aproximativ 14 minute întorcând din când în când (eu am gresit timpul şi a trebuit să le prăjesc din nou, erau crude în mijloc). Focul trebuie să fie mijlociu.

Eu încerc aşa înainte să le pun la prăjit - pun o scobitoare în ulei şi când se formează mărgeluţe uleiul are temperatura potrivita.


Poftă bună!

Lavrac grill

 L-am gătit la grill, de aici numele reţetei.






Ingrediente pentru o porţie:
un peşte
sare 
piper
pătrunjel, rozmarin o rămurică din fiecare
oţet balsamic cât e nevoie



Mod de preparare:

Peştele se curăţă de intestine şi solzi, se spală, se usucă şi se unge cu puţin ulei. Se aşează pe un grătar de la cuptor pus într-o tavă potrivită.
        
Într-un castronel se amestecă sare, piper şi otet balsamic. Rămurelele de pătrunjel şi rozmarin se înmoaie în compoziţie după care se unge peştele, pentru ai da aromă.
        
Se deschide grillul din cuptor şi când a ajuns la temperatura potrivită se aşează dedesupt tava cu peştele care se unge din când în când.
         
Depinde de mărimea peştelui, eu am avut unul de 400 de grame şi l-am ţinut 10 minute pe o parte, după care cu grijă l-am întors şi l-am copt şi pe cealaltă parte.
         
Se serveşte imediat altfel carnea devine seacă.

Poftă bună!


Şalău de mare umplut

Şalău de mare sau lavrac? Să îi spunem cum vrem, dar sa îl mâncăm cu plăcere... e sănătos şi gustos.





Ingrediente pentru o porţie:
un peşte
câteva roşii cherry sau o roşie 
o ceapă mică
pătrunjel
sare
piper
ulei

              
Mod de preparare:

Peştele se curăţă de intestine, se elimină capul, se spală şi se usucă. Cu un cuţit foarte bine ascuţit se elimină şira spinării începând din partea de lângă cap şi trecând cu cuţitul pe lângă aceasta (puteţi cere la pescărie să facă asta).

Se elimină toate oasele, dacă nu aveţi o pensetă profesională cu vârful cuţitului treceţi peste carne şi ridicaţi-le uşor.
        
Fileurile obţinute se sărează, se piperează. Roşiile se taie bucăţele, ceapa şi pătrunjelul se toaca şi se amestecă. Aceasta compoziţie se aşează pe un fileu. Peste compoziţie presând bine se pune celălalt fileu.

Se închid în folie de aluminiu unsă cu puţin ulei. Se coace pentru 10 minute la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.


Poftă bună!


Oua "imbracate"

Nu ştiam ce nume să le dau... Numele nu e cine ştie ce, dar rezultatul e delicios.





          
Ingrediente:
carne tocata 300gr (de porc, de viţel sau mixtă)
4 ouă
o ceapă
pătrunjel 
pesmet
sare
piper
ulei


Mod de preparare:

3 ouă se pun la fiert în apă clocotită sărata şi se fierb 8 minute, după care se pun sub jet de apă rece (aşa se decojesc mai bine).
          
Carnea se amestecă cu ceapa tocată, pătrunjelul, şi oul rămas se sărează şi piperează, după gust. Se împarte în 3 părţi egale. Se formează coşuleţe în care aşezăm ouăle fierte, după care cu mâinile ude închidem bine ouăle în compoziţia de carne.

La sfârşit trebuie să arate ca nişte mingiuţe. Se dau prin pesmet şi se prăjesc în uleiul încins pentru 10 minute pe toate părţile. Ideal este să folosim o tigaie cu pereţii înalţi.
         
Se scurg bine de ulei pe hârtie absorbanta şi se taie în felii. Se pot servi ca aperitiv sau ca felul doi însoţite de garniturile preferate.


Poftă bună!
          

          

    

Pastilla (tartă dulce-sărată cu carne de pui)

Pastilla, bastela sau...cum îi mai spun în Maroc (deoarece au multe dialecte) este un fel de mâncare considerat rafinat. Se pregăteşte mai ales de sărbători sau când sunt musafiri pe care îi respecţi în mod deosebit.

E o combinaţie între dulce şi sărat, între crocant şi cremos. Este un aperitiv cu care o să vă uimiţi şi cei mai pretenţioşi musafiri. În Maroc se face cu foi de plăcintă foarte subţiri făcute în casă, dar eu am adaptat.




  



Ingrediente:
pulpe de pui 1kg
migdale 250gr
o ceapă
3 ouă
ulei de măsline 50ml
unt cât o nucă
2 foi de plăcintă
ghimbir praf (dacă aveţi proaspăt e şi mai bine, se dă pe răzătoare) o linguriţă
scorţisoară măcinată 2 linguriţe
zahăr pudră 2 linguriţe
sare


Mod de preparare:

Pulpele se curăţă de piele, se dezosează, se spală şi se taie cubuleţe. Migdalele se prăjesc în unt şi ulei, se scot cu paletă şi se lasă la răcit pentru puţin după care se zdrobesc astfel încât să rămână bucăţi mai mari. Eu le-am pus într-o pungă pentru congelator şi am folosit ciocanul pentru bătut carnea. 
       
Ceapa tăiată mărunt se căleşte, unde am prăjit migdalele, amestecată cu ghimbirul, o linguriţă de zahăr, scorţişoară. Se pune carnea peste prăjeală şi 100 ml de apa. Se sărează şi se fierbe până când scade apa. După care se lasă la răcit, se amestecă cu ouăle bătute şi migdalele.
       
Într-o tavă înaltă se pune o foaie de plăcintă peste hârtia pentru copt (se alege tava în modul că rămâne un pic de foaie şi pe pereţii tăvii). Se pune compoziţia şi se închide cu a doua foaie. Se unesc bine foile între ele ca să nu iasă compoziţia şi se coace la cuptorul încălzit la 180 de grade până când se rumeneşte foaia.

Se ia o altă tavă (poate fi cea normală de cuptor, aşa am făcut eu) se răstoarnă tarta în ea, se ia hârtia pentru copt şi se continuă coacerea până când se rumeneşte şi foaia care era dedesupt.
      
Se serveşte după dorinţă caldă sau rece, important e ca atunci când se scoate din cuptor să se presare zahărul pudră ramas şi după gust scorţişoară.


Poftă bună!
    

        

Mâncărică de linte cu cârnăciori

În Italia se spune că dacă în noaptea de Revelion se serveşte mâncărică de linte o sa ai noroc la bani tot anul. Ei, alături de linte se serveşte un fel de cârnat de porc care se face cu o lună de zile înainte, numit cotechino, sau cu picior de porc umplut, zampone.
Eu am avut cârnaţi de porc proaspeţi şi sper să vă placă şi să vă poarte noroc .








Ingrediente pentru 3 porţii:
cârnat de porc proaspăt 360gr
linte 200gr
o ceapă
un morcov
o lingură de concentrat de bulion (puteţi folosi roşii, suc de roşii)
o foaie de dafin
o rămurică de rozmarin
pătrunjel
sare
piper
ulei

          
Mod de preparare:

Lintea se pune la înmuiat pentru 2 ore (nu mai mult pentru că încolteşte), se spală şi se pune la fiert în apă rece cu sare, dafinul, rozmarinul şi un pic de pătrunjel. Se fierbe pentru 10 minute, după care se scurge zeama.
     
Cârnatul se taie în 3 bucăţi egale, după care, pe lungime se taie în două, se prăjeşte în ulei pe amândouă părţile câte 3 minute pe fiecare parte. Se scot pe o farfurie, iar în uleiul rămas se căleşte ceapa şi morcovul tăiate mărunt după care se pune bulionul, lintea şi apa cât să acopere.
     
Eu am fiert totul împreună încă 30 de minute pentru că am avut linte pitică. Se adaugă cârnatul şi se mai lasă pe foc încă 5 minute. Se serveşte caldă şi după dorinţă cu pătrunjel tocat şi piper.


Poftă bună!

Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino