Pilaf cu vinete

miercuri, 1 ianuarie 2014

E adevărat că această reţetă se face pe timpul verii când avem vinete proaspete, dar cine nu are vinete în congelator?
           
Noi suntem un popor de furnici, furnicile au adunat de toate pe timpul verii...





Ingrediente pentru o porţie:
orez cu bobul lung (eu îl folosesc numai pe acesta pentru că îmi place)
o vânătă coaptă decojită
o ceapă mică
un căţel de usturoi
sare
piper negru boabe, se macină pe moment
ulei



Mod de preparare:

Ceapa şi usturoiul tocate fin se călesc în ulei. După care împreună se "prajeşte" orezul pentru 3-4 minute. Între timp într-un ibric se încălzeşte apă.
          
Vânăta coaptă şi decojită (eventual dezghetată) se taie bucăţele mici şi se pune în prăjeală,se pune apă câte puţin şi se fierbe tot pentru 20 de minute (se amestecă încontinuu).
          
Se sărează şi în ultimul moment se macină piperul.
Eu l-am servit ca atare... e atât de bun!!!



Poftă bună!

          
           

Crochete din carne de viţel şi cartofi fierţi






Ingrediente pentru 3 porţii:
carne tocată de viţel 300gr
cartofi fierţi 300gr
pesmet din care 30gr pentru compoziţie
brânză rasă 50gr
pătrunjel
sare
piper
ulei



Mod de preparare:

Deoarece folosim cartofi fierţi pentru această reţetă nu avem nevoie de ou ca să lege compoziţia.
             
Cartofii decojiţi se fierb în apă sărată pentru 20 de minute, se dau prin răzătoare sau se sfărâmă cu furculiţa cât sunt calzi.
             
Se amestecă cu carnea, 30gr de pesmet, pătrunjelul tocat, brânza rasă, sare şi piper.
             
Se dă formă de biluţe care se tăvălesc prin pesmet şi se prăjesc 7-8 minute. Se scurge uleiul în exces pe hârtie absorbantă. Se servesc ca atare, calde.

  
Poftă bună!
           
              

          

Foaie de plăcintă

Folosesc mult foile de plăcintă şi am zis că ar trebui să le fac în casă. Această foaie se poate folosi la tartele sărate, dar este ideală şi pentru cele dulci.







Ingrediente pentru o foaie de 250 de grame:
făină 150gr
unt 100gr
un praf de sare
făină pentru planşetă

              
Mod de preparare:

Untul se scoate din frigider cu cel puţin o oră înainte. 30gr de făină se pun într-un bol şi se amestecă cu untul cu ajutorul unei palete (deoarece căldura mâinilor înmoaie prea mult untul).

Când untul a absorbit toată faina se pune aluatul pe planşeta presărată cu făină. Se formează un pătrat. Făina rămasă se frământă cu puţină apă şi sare până când se obţine un aluat moale care se aşează în mijlocul pătratului.

Se ridică colţurile pătratului şi se unesc în mijloc încorporând aluatul mai moale. Cu sucitorul trecut prin făină se formează un alt pătrat la care se aduc colţurile în mijloc. Se repetă de 4 ori (în total trebuie sa fie format pătratul de 6 ori).
            
Ultimul pătrat se înveleşte în folie de prospeţime şi se ţine la frigider pentru 30 de minute.


Poftă bună!


             


Focaccia cu măsline

 Am citit într-o carte de bucătarie italiană că foccaccia este o varianta mai săracă a pizzei. Se face cu acelaşi aluat la care se adauga un pic de ulei de măsline numai că aluatul este moale (un pic mai gros ca cel de clătite şi un pic mai moale ca cel de pizza sau pâine).

Se coace în tăvi cu pereţii înalţi şi se îmbogăţeşte cu diferite ingrediente în funcţie de zona. Cea mai renumită este "focaccia de Recco" un oraş din Liguria.


           




Ingredienti pentru 4 portii:
faina 400gr
drojdie de bere 20gr
ulei de masline 5 linguri
un praf de sare
masline  fara samburi negre si maro dupa gust(eu am folosit 300gr)

               
Mod de preparare:

Făina se pune într-un vas, în mijloc se formează o fântână unde se pune drojdia dizolvată în apă călduţă, se amestecă. Se adaugă câte puţină apă caldă şi se frământă până când se obţine un aluat moale. Se pun 4 linguri de ulei şi la sfârşit praful de sare.
          
Se unge o tavă cu pereţii înalţi cu uleiul rămas şi se aşează aluatul lăsând cam 2 cm liber până la pereţii acesteia. Se lasă la crescut la loc călduţ 30 de minute.
          
Înainte de a introduce tava în cuptor se aşează peste aluat măslinele. Se coace pentru 25-30 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
           
Se serveşte calda sau rece, ca atare sau în loc de pâine.


Poftă bună!
               
     

Papricaş de porc






Ingrediente pentru 6 porţii:
pulpă de porc fără os 600gr
coaste de porc 6
cârnat de porc proaspăt 250gr
ceapă 200gr
bulion 150gr
usturoi 5 căţei
paprika dulce 1 lingură
o foaie de dafin
ardei iute după gust
vin roşu 100ml
ulei


Mod de preparare:

Carnea se taie în bucăţi potrivite, cârnatul în 6 bucăţi. Ceapa, ardeiul şi usturoiul se toacă mărunt.
             
Coastele şi carnea se pun la prăjit puţin în ulei după care se scot pe o farfurie. În acelaşi ulei se caleşte ceapa până se înmoaie bine şi se presară boia luând un minut cratiţa de pe foc (dacă se arde boiaua devine amara).

Carnea se pune înapoi se stropeşte cu vin. Bulionul se diluează cu apă şi se pune peste carne (carnea trebuie să fie acoperită), se pun ardeiul, usturoiul, dafinul, sare şi piper şi se fierbe totul la foc mic pentru aproximativ o oră (carnea se încearcă).
            
La nevoie se mai adaugă apa. Se aşează bucăţile de cârnat deasupra şi se mai fierbe încă 15 minute fără să se amestece în oala, întorcând cu grijă numai cârnatul.
           
Se serveşte cald cu mămăliguţă.



Poftă bună!





Chiftele de mămăligă umplute cu gorgonzola

Am avut un pic de mămăligă făcută cu o zi înainte şi cum am ţinut-o în frigider nu mai încânta. Aşa că m-am gândit să fac ceva cu ea şi am făcut chiftele. Eu am folosit gorgonzola, dar sunt sigură că ies bune cu orice fel de brânză.


    





Ingrediente pentru 8 chiftele:
mămăligă 300gr
un ou
brânză rasă 50gr (parmezan sau ce aveţi)
piper
gorgonzola 160gr
ulei
mălai cât e nevoie


Mod de preparare:

Mămăliga se rupe bucăţele mici se amestecă bine cu oul bătut, brânza rasă şi piperul. Se împarte în 8 bucăţele, porţii cam de 40gr fiecare.

Cu mâinile ude se fac coşuleţe care se umplu fiecare cu bucăţi de gorgonzola (cam 20gr). Se închid coşuleţele formând biluţe. Se dau prin mălai şi se prăjesc 4-5 minute .
           
Se servesc imediat.


Poftă bună!


Prăjitură cu fidea şi dulceaţă de cireşe

Prăjitura străbunicii mele. Sunt sigură ca o dată în viaţa aţi mâncat-o şi voi. Se poate folosi orice fel de dulceaţă, eu asta am avut în casă.


 







Ingrediente:
fidea 200gr
lapte 500ml
zahăr după gust, eu am avut 100gr
unt 50gr
un praf de sare
dulceaţă de cireşe după gust, eu am folosit 250gr


Mod de preparare:

Se pune laptele la fiert cu praful de sare. În momentul fierberii se pune untul, zahărul şi fideaua şi se fierbe la foc mic până se absoarbe tot laptele, după care se toarnă într-o formă şi se lasă la răcit pentru o oră. Tava mea are 18/24cm.
          
Cu un cuţit cu lama lungă se taie în două. Se fac două straturi de fidea fiartă unse cu dulceaţă. Se împreunează bine straturile şi se lasă la frigider pentru cel puţin o oră înainte de a servi prăjitura.



Poftă bună!

          
          

Prajitură cu glazură din suc de portocale






Ingrediente:

Pentru glazură:
sucul de la o portocală
zahăr 50gr

Pentru blat:

sucul de la 2 portocale
coaja de la o jumătate de portocală
3 ouă
zahăr 250gr
făină 300gr
unt 75gr
zahăr vanilat
praf de copt
un praf de sare



Mod de preparare:

Portocalele se spală, cea de la care folosim coaja mai cu atenţie cu un pic de bicarbonat după care se clăteşte şi se usucă, se da coaja pe răzătoare.
         
Se bat ouăle cu zahărul, se adaugă untul topit şi răcit şi sucul de portocale.
         
Făina se amestecă cu zahărul vanilat, praful de copt, coaja rasă, sarea. Compoziţia lichidă se toarnă câte puţin în făină amestecând uşor.
        
Se coace într-o tavă unsă bine cu unt, pentru 45 de minute la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
        
Între timp se pregăteşte glazura. Se amestec zahărul cu sucul de portocală şi se fierb la foc mic pentru 3-4 minute.
        
Când prăjitura este coaptă se scoate din cuptor şi cu o scobitoare se înţeapă din loc în loc. Se toarnă glazura şi se lasă la răcit.

          
Poftă bună!

                   

             
          
      
   
          

Ştrudel de ceapă






                   
Ingrediente:
3 cepe potrivite
10 măsline negre
10 capere
o foaie de plăcină
ulei de măsline 50ml
piper negru boabe (se macină pe moment)


Mod de preparare:

Ceapa se taie rondele, se căleşte la foc mic până se înmoaie bine. Se sărează în momentul în care se pune la călit.
          
Se amestecă cu restul ingredientelor, se macină piperul şi se aşează compoziţia pe foaie de plăcintă, se întinde şi se presează cu lingura.

Se rulează şi se unge cu un pic de lapte sau apă. Se coace până când se rumeneşte foaia la cuptorul preîncălzit la 170 de grade.
          
Se taie felii groase cu un cuţit zimţat (cel pentru pâine).
          

Poftă bună!

Chec de leguminoase


   






Ingrediente:
fasole 150gr (o cutie)
năut 150gr (o cutie)
cartofi 150gr
o ceapă
un morcov
o bucăţică de ţelină
roşii în bulion cubuleţe 50gr (bulion, pastă de roşii)
pătrunjel
un căţel de usturoi
un ou
pesmet 3 linguri
facultativ seminţe de coriandru
ulei
sare
piper


Mod de preparare:

Ceapa, morcovul, ţelina spălate şi tăiate mărunt se călesc în ulei până când se înmoaie. Cartofii se fierb cu coajă cu tot în apă sărată, se decojesc şi se dau prin răzătoarea cu găuri mari.
          
utul şi fasolea se scurg de zeama din cutie, se pun într-o strecurătoare şi se clătesc o clipa sub jet de apă rece.
          
Se amestecă cu cartofii, pătrunjelul şi usturoiul tocat şi celelalte ingrediente. Compoziţia se potriveşte de sare şi piper, se aşează într-o formă de chec unsă bine cu ulei şi se coace la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-45 de minute (trebuie să aibă un aspect uscat). Se lasă să se răcească înainte de a felia.
          
E un fel de mâncare care se poate servi ca atare sau ca şi garnitură la carne de porc.


Poftă bună!


Salată de conopidă






Ingrediente:
conopidă 300gr
oţet 50ml
sos de soia 50ml
muştar dulce o linguriţă
seminţe de susan o linguriţă
un căţel de usturoi
un mănunchi de pătrunjel
ulei 30ml
sare
piper



Mod de preparare:

Conopidă spălată se taie în bucheţele mici. Pătrunjelul şi usturoiul se toacă mărunt şi se amestecă cu celelalte ingrediente. 

Sosul obţinut se pune peste conopidă într-un bol de sticlă sau porţelan şi se acoperă cu folie de prospeţime.
          
Se lasă la frigider cel puţin 3 ore înainte de a fi servită. Din când în când se amestecă ca să se pătrundă bine conopida.


Poftă bună!


Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino