Tăiţei de casă

joi, 2 ianuarie 2014




               
Cantităţile sunt pentru aproximativ 120 g de tăiţei, ceea ce înseamnă o porţie.

Ingrediente:                  
un ou
făină 100gr
sare un praf
apă cât e nevoie



Mod de preparare:             
Făina se pune pe planşetă ca o moviliţă. În mijloc se face un cuib se pun oul, sarea, apa şi se amestecă aducând făina de la marginea moviliţei în cuib.

Când s-a încorporat toată făina, aluatul se frământă bine. Aluatul trebuie să fie tare, la nevoie se mai adaugă făină. Se lasă să se odihnească pe planşetă, acoperit cu un şervet timp de o oră.
            
Cu sucitorul se întinde o foaie subţire care se lasă la uscat pentru puţin timp, ca să nu se lipească. Se rulează larg, se face un sul care se aplatizează puţin.

Se taie subţiri cu un cuţit bine ascuţit şi se împrăştie pe planşetă să se zvinte puţin.
             
Se folosesc la supe, ciorbe. Timpul de fierbere este de 6-7 minute în funcţie de înălţimea foii.
             
Foaia se poate tăia în funcţie de preparatele pe care le facem. Eu, de exemplu, o tai în fâşii mai late şi condimentez cu diferite sosuri.


Poftă bună !

Ciolan afumat, cu varză după reţetă secuiască





Ingrediente pentru 3 porţii:
un ciolan afumat (cel care l-am avut eu cântărea 850gr)
varză murată 400gr
slănină afumată 200gr
2 cepe
4-5 căţei de usturoi
o linguriţă de seminţe de chimion
sare numai dacă e nevoie
          

Mod de preparare:

Varza se ţine sub jet de apă rece câteva minute, se scurge, se taie fideluţă. Ceapa se toacă.
          
Slănina se taie cuburi mici, iar usturoiul mărunt. Se amestecă cu varza, ceapa şi chimionul. Amestecul se pune într-un vas cu capac care se poate băga în cuptor, peste el aşezăm ciolanul şi acoperim cu apă.
           
Se ţine la cuptor pentru 2 ore la foc mijlociu (cam 155  de grade). Eu am introdus oala în momentul în care am aprins focul la cuptor, pentru că aşa trebuie folosită.
           
Când e gata se taie carnea de pe ciolan, felile se aşează peste varză în farfurie. Se serveşte caldă cu mămăliguţă şi ardei iute la dorinţă.


Poftă bună!

          



Crochete de couscous şi legume







Ingrediente pentru 26 crochete:
couscous 150gr
cartofi 250gr
un morcov
un dovlecel mic
un sfert de ceapa roşie
şofran praf un vârf de cuţit
sare
piper
ulei



Mod de preparare:

Cartofii se fierb cu coajă cu tot în apă sărată pentru 20 de minute. Cousousul se pregăteşte după indicaţiile de pe cutie.

Cel pe care îl cumpăr eu se face aşa: 150gr de couscous se pun în 150ml de apă clocotită cu o lingură de ulei şi se ţine acoperit pentru 2 minute; după care cu furculiţa se amestecă bine pentru 3 minute.
         
Celelalte legume se taie mărunt şi se călesc împreună până se înmoaie bine. Când s-au răcit toate se amesteca, se drege compoziţia de sare şi piper şi se adaugă şofranul dizolvat cu câteva picături de apă.
         
Cu mâinile ude se formează biluţe care se aşează într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie. Se încălzeşte cuptorul la 200 de grade.

Se dau la cuptor pentru 12 minute (sau vedeţi voi, eu atât le-am ţinut, dar cuptorul meu este mic). Se servesc calde.



Poftă bună!
                   
         

Ruladă de vinete

Vinetele pe care le folosesc acum si cea pe care am avut-o ieri pentru  pilaful cu vinete le-am avut in congelator.Le-am scos din punga si le-am lasat la dezghetat intr-o strecuratoare.






Ingrediente:
vinete coapte 300gr
cartofi 150gr
o ceapă mică
un căţel de usturoi
pesmet din care 2 linguri în compoziţie şi cat e nevoie pentru tăvălit rulada
pătrunjel
sare
piper
ulei


Mod de preparare:

Ceapa şi usturoiul tocate se pun la călit în ulei. Vinetele se scurg bine, se toacă şi se adaugă peste ceapă. Se fierb împreună pentru 5 minute.
         
Cartofii se fierb în apă sărată pentru 20 de minute, se decojesc şi se dau prin răzătoare cât sunt calzi. Se amestecă cu vinetele, când acestea s-au răcit puţin, se pune pătrunjelul tăiat, pesmetul, se potriveşte de sare şi piper.
          
Pe o hârtie pentru copt se presară pesmet. Peste se aşează compoziţia şi cu ajutorul hârtiei se dă formă de sul, tăvălind bine sulul prin pesmet. Se stropeşte bine cu ulei, se pune într-o tavă întinsă (cu tot cu hârtie) şi se bagă în cuptorul încălzit la 170 de grade, se coace pentru 25 de minute.
          
Se taie cât e călduţă, în felii groase. Se poate servi ca atare într-o zi de post sau ca şi garnitura la carne.


Poftă bună!

         



Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino