Sărmăluţe de post în varză murată

sâmbătă, 4 ianuarie 2014








Ingrediente:
orez 80gr
un morcov
2 cepe
ţelină în aceeaşi cantitate ca morcovul
un cartof fiert
jumătate de ardei gras
roşii în bulion (sau ce aveţi)100gr
mărar uscat o linguriţă
cimbru uscat o linguriţă
foi de varză murată, cât e nevoie (ce rămâne se folosesc într-o salată delicioasă)
ardei iute opţional
piper
sare

   
Mod de preparare:

Se aleg foile de varză potrivite. Cartoful se fierbe pentru 10 minute în coajă, se decojeşte şi se da pe răzătoare.
           
Ceapa, morcovul, ţelina, ardeiul se călesc până se înmoaie, se adaugă orezul şi se mai călesc împreună 5 minute. Se adaugă cartoful dat pe răzătoare, o lingura de roşii în bulion, mărarul, cimbrul, piperul şi sare dacă mai e nevoie.
           
Se pune amestecul în foile de varză şi se formează sarmalele, se închide umplutura în foaia de varză, formând un rulou. Peste sarmale se pun roşiile în bulion rămase şi ardeiul iute. Se acoperă cu apă mai mult cu un deget.
           
Se fierb la foc mic pentru o oră.

             
Poftă bună!

           




                    

                 

Ravioli umpluţi cu spanac şi caş

Raviolii se nasc în Italia... înseamnă un mod de a pregăti pasta făcută în casă; umpluta cu spanac, frunze de sfeclă, brânză, mortadella, în funcţie de zonă.

Şi forma acestora se schimbă în funcţie de zonă. Cum am citit într-o carte de bucate italiană primii raviolii s-au făcut la sfârşitul secolului XIV cu numele de "rabiola" derivat din latina "rapa". 

Astăzi există pentru raviolii făcuţi în casă forme, dar eu i-am făcut cum se făceau o dată (nu că sunt foarte reusiţi, dar satisfacţia a fost pe măsura muncii).








Ingrediente pentru aproximativ 3 porţii, pentru pasta făcută în casă se recomandă 200gr la porţie:

Pentru pastă:
făină 200gr
2 oua
un praf de sare
                 
Pentru umplutură aproximativ (mie mi-a mai rămas un pic):
spanac congelat 200gr
caş 50gr (se poate pune urdă, telemea... ce avem prin casă)
sare
piper
ulei

  
Mod de preparare:

Pe planşetă se pune făina în formă de moviliţă, în mijocul căreia facem un cuib. În cuib se pun ouăle (eu le controlez mereu: le sparg mereu pe o farfurie) şi sarea şi se frământă repejor ca să nu se împrăştie oul, aducând făina de la marginile moviliţei în cuib.

Dacă e nevoie se pune un picuţ de apă, asta depinde de cât de mari sunt ouăle. Se frământă până se obţine un aluat bun de întins.
               
Cu sucitorul plin de făină se întinde, cu răbdare, o foaie subţire. Eu am încercat să fac pătrate, pe fiecare pătrat se pune un pic de umplutură şi se închid într-un triunghi presând bine marginile.
               
Ca să nu se lipească între ele se presară puţină făină. Se fierb într-o cantitate de apă de 3 ori mai mare decât greutatea lor.
               
Umplutura se face aşa: spanacul congelat se fierbe pentru 8 minute în apă sărată, se toacă şi se amestecă cu caşul dat pe răzătoare.


 Poftă bună !               

Baghetă cu ierburi aromatice

Pentru o ocazie specială o pâine specială.

         
                   

  


Ingrediente pentru 2 baghete mici:
făină 250gr
drojdie de bere 10gr
unt 20gr (topit şi răcit)
un praf de sare
ierburi aromatice după gust (eu am avut 2 frunze de busuioc, o rămurică de rozmarin, o frunză de salvie, o rămurică de pătrunjel)
apă cât e nevoie

                
Mod de preparare:

Făina se aşează într-un bol ca o moviliţă în mijlocul căreia facem un cuib. În cuib se pune drojdia dizolvată cu un pic de apă, untul şi se încorporează în făină. Se pune apa câte puţin, sarea şi se frământă până când se desprinde de pe mână.
            
Bolul se acoperă cu un şervet şi se lasă la crescut pentru o oră la loc călduţ (eu pun mereu în cuptor, pentru că asa nu e nici curent pentru aluat şi nici nu mă încurcă).
            
Între timp ierburile spălate şi bine uscate se toacă fin. Când aluatul a crescut, se pun ierburile şi se frământă bine.
            
Se împarte aluatul în două şi se fac două suluri. Cu un cuţit se fac mici tăieri oblice pe suprafaţă. Se ung baghetele cu un pic de lapte şi se coc la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru aproximativ 20 de minute.


Poftă bună!



Biscuiţi cu migdale

Five o'clock!!! Şi de ce să nu simţim ca regina Elisabeta când serveşte ceaiul? Acum avem biscuiţii... ceaiul pe gustul fiecăruia.







Ingrediente pentru aproximativ 320gr de biscuiţi (mărimea o decideţi voi în funcţie de forma pe care o doriţi):
migdale 100gr
făină 100gr
zahăr pudră 75gr
unt 25gr
un ou
praf de copt un vârf de cuţit
coajă de lămâie sau de portocală după gust
zahăr vanilat
zahăr pudră pentru presărat
apă dacă este nevoie
un praf de sare

                  
Mod de preparare:

Migdalele se prăjesc pentru câteva minute în cuptor, se toacă mărunt (cu maşina de tocat, robotul). Se amestecă cu untul topit şi răcit şi zahărul se adaugă oul, făina amestecată cu praful de copt, coaja rasă, zahărul vanilat şi la sfârşit sarea.
            
Se frământă foarte bine. Apa se adaugă numai dacă este nevoie. Când aluatul are consistenţa necesară, pentru a putea fi întins, se înfăşoară în folie de prospeţime şi se bagă la frigider pentru o oră.
             
După o oră (cu sucitorul, eventual uns cu puţin unt moale), se întinde o foaie groasă cam de 3cm. Cu forma dorită se taie biscuiţii (eu am folosit un pahar; marginile rămase se modelează sau se pun aşa) şi se aşează într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt.
             
Se coc la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 15-20 de minute până iau o culoare maro deschis. Când se scot din cuptor se presară zahăr pudră. Se păstrează în vase închise ermetic.

             
Poftă bună!



Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino