Ouă în aspic

duminică, 5 ianuarie 2014

Cum aveam în congelator puţină supă de pui m-am gândit să fac câteva ouă în aspic. Am scos-o din congelator, am lăsat-o la dezgheţat după care am dat-o într-un clocot şi am amestecat-o cu 4 grame de gelatina dizolvată în puţină apă rece.

E în spiritul sărbătoarei de mâine. S-a crăpat un pic pentru că am ţinut să fac o prezentare mai drăguţă şi am răsturnat-o pe un platou... nu am reuşit, dar data viitoare o să servesc direct din vasul în care le fac.

       

         


Ingrediente pentru 2 porţii:
supă de pui 250ml (plus 4gr de gelatină dizolvată în puţină apă)
3 ouă 
măsline după gust (negre, verzi, maro)
felii de gogoşar
câteva frunze de pătrunjel



Mod de preparare:

Supa se dă în clocot, se amestecă cu gelatina dizolvată în puţină apă şi se controlează daca mai are nevoie de sare şi piper.
             
Ouăle se fierb pentru 8 minute, ca să fie fierte tare, se decojesc, se pun într-un vas la alegere, cu câteva măsline, bucăţele de gogoşar, câteva frunze de pătrunjel.

Când supa este rece se toarnă peste ouă şi se introduce vasul în frigider, se lasă fără să se mişte până se încheagă aspicul.
             
Se serveşte ca aperitiv.
            
  
Poftă bună!


Răcitură de curcan






Ingrediente pentru 4 porţii:
carne de curcan 1 kg (aripi, spinare, pulpe inferioare; părţi care conţin mai multă gelatină)
un morcov
un cartof
o rădăcină de pătrunjel
frunze de ţelină
o ceapa în care se infig 2 cuişoare
piper boabe
sare
usturoi după gust (eu am avut 5 căţei)



Mod de preparare:

E indicat să se despice oasele pentru a ieşi mai multă gelatină din ele. Carnea spălată se pune la fiert în apă rece (circa 2 litri pentru fiecare kg de carne), se îndepărtează spuma pe măsură ce se formează şi se curăţă marginile oalei cu hârtie de bucătărie umedă.

Se adaugă sare, piper, zarzavatul întreg şi se lasă să fiarbă îndelung la foc foarte mic. Când carnea se desprinde de pe oase, dar nu se sfărâmă se scoate cu paleta şi se pune în farfurii, boluri (eu am pus-o fără oase).

Zeama se lasă să se răcească şi dacă e nevoie se degresează. Usturoiul se pisează fin şi se pune în zeama rece. Zeama astfel preparată se vântură de câteva ori după care se toarnă peste carne.

Farfuriile se pun în frigider şi nu se mai mişcă până când răcitura s-a prins (eu am pus în boluri şi înainte de a servi răcitura am pus bolul în apă caldă, aşa am putut răsturna răcitura pe o farfurie).
            
Se serveşte cu mămăliguţă.



Poftă bună!
          

Pâiniţe crocante cu nuci





         

 
Ingrediente pentru 4 buc:
făină 200gr
nuci 120gr (după gust, mie îmi plac multe în painiţă)
drojdie de bere 20gr
un praf de sare
                     

                       
Mod de preparare:

Făina se pune ca o moviliţă într-un bol, în mijlocul căreia se face un cuib. Drojdia se dizolvă cu puţină apă călduţă şi se pune în cuib. Se frământă până se încorporează bine drojdia, se adaugă sarea şi puţină apă. Aluatul se lasă la crescut pentru o oră la loc călduţ.
               
Nucile se prăjesc în cuptor pentru câteva minute, se răcesc şi se curăţă pe cât posibil de coajă.
               
Aluatul crescut se împarte în 4 şi cu mâinile se fac mici discuri în mijlocul cărora se pun nucile. Se frământă fiecare disc în parte pentru a încorpora nucile în aluat, după care se dă o formă rotundă.
               
Cu un cuţit se fac tăieturi în formă de cruce pe fiecare pâine (ajută la copt) şi se aşează pe o tavă întinsă.
               
Între timp se încălzeşte cuptorul la 180 de grade. Se coc pentru 30-35 de minute în funcţie de cât de crocante le dorim.


Poftă bună!


Ficăţei cu chimion şi curcuma

Despre efectele benefice ale condimentelor sunt multe de spus. Eu în ultimul timp încerc să folosesc mai puţină sare şi mai multe condimente. Şi pe zi ce trece descopăr câte ceva. Astazi am gătit ficăţeii cu chimion şi curcuma - au avut un succes...






                       
Ingrediente pentru 2 porţii:
ficăţei 300gr
2 cepe
roşii în bulion 100gr
2 căţei de usturoi
curcuma o linguriţă
chimion o linguriţă
2 ardei iuţi uscaţi
o frunză de dafin
pătrunjel
sare
piper
ulei


Mod de preparare:

Ficăţeii se taie în mijloc pentru ai curăţa de partea albă şi se pun la fiert în apă clocotită, puţin sărată pentru 5 minute. Se scot cu paleta şi se pun pe o farfurie.
                   
Usturoiul se pune la călit întreg în ulei până devine auriu, se adaugă ceapa tocată, chimionul şi curcuma. Când ceapa s-a înmuiat bine, se pun roşiile în bulion, ardeii tăiaţi mărunţel, frunza de dafin, ficăţeii şi puţina apă şi se fierbe încă 20 de minute.
                   
Se servesc cu pătrunjel tocat, calzi, dar sunt buni şi reci.



Poftă bună!

Cornuri de ricotta umplute cu dulceaţă

Această reţetă rapidă am văzut-o la televizor pe un post italian. Mi s-a părut uşoara şi am încercat-o.








Ingrediente pentru 8 cornuri:
făină 230gr
ricotta 130gr
un praf de sare
un pic de praf de copt
puţină apă
dulceaţă (eu am avut de cireşe)

                 
Mod de preparare:

Făina amestecată cu praful de copt, sarea se amestecă cu ricotta şi se frământă până se obţine un aluat bun de întins. Dacă e nevoie se adaugă un pic de apă.
             
Cu ajutorul sucitorului se întinde o foaie înaltă cam de 2 cm. Se pune deasupra un platou rotund şi se taie un cerc care se împarte în 8 triunghiuri (bucăţile care rămân se remodelează şi se coc alături de cornuri).

Pe fiecare triunghi se pune puţină dulceaţă (eu am pus o linguriţă, dar era prea multă, a ieşit din corn în timpul coacerii), în partea mai largă şi se rulează înspre vârf. Se ung cu puţin lapte şi se coc la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25 de minute. Se presară zahăr pudră şi sunt foarte bune alături de ceai.




Poftă bună !

               

Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino