Sepie cu mazăre

luni, 6 ianuarie 2014






Ingrediente pentru 3 porţii:
o sepie de 800gr (atât cântărea cea pe care am gătit-o eu)
mazăre congelată 300gr
o ceapă
un căţel de usturoi
roşii în bulion (eu le folosesc pe cele tăiate cubuleţele, e mai rapid)
pătrunjel
sare 
piper
ulei

                    
Mod de preparare:

Ideal ar fi sa cerem la pescărie să cureţe sepia (eu aşa am făcut), dacă se foloseşte sepie congelata e curăţată şi trebuie numai spălată.
              
Dacă sepia nu e curăţată, se elimina ochii, osul pe care îl are, e cartilaginos, şi săculeţul cu cerneală cu atenţie să nu se spargă. Întâi pentru a nu murdări peste tot şi pentru faptul că se poate face un orez foarte bun cu cerneala.

În restaurantele din occident e la mare preţ. Se spală foarte bine şi se taie în felii; tentaculele se taie una câte una.
             
Se pun la călit usturoiul şi pătrunjelul pentru 2-3 minute. Se adaugă sepia, se sărează, piperează şi se pune puţina apă (sau vin alb sec, eu nu am avut).

După 15 minute se adaugă roşiile şi se continua fierberea pentru încă 10 minute. Se pune mazărea şi se mai fierbe înca 10 minute. Sepia se încearcă cu furculiţa, când este fiartă intră foarte uşor, se simte la mână.
             
Se serveşte caldă, aşa e bună şi se simt toate aromele.

                     
Poftă bună!
             

               

Prăjitura Victoriţa

Am numit aşa această prăjitură deoarece reţeta, ca multe altele, mi-a rămas de la soacra mea. Nu lipsea de pe masă în ziua de Bobotează. Acum 30 de ani când, cu mare drag o făcea pentru toţi, îi spunea prăjitura cu foi coapte pe dosul tăvii; azi prăjiturile au nume mai moderne... <3





   
Ingrediente:
               
Pentru foi (eu am o tavă de 26/28cm):
făină 500gr
3 ouă
zahăr pudră 100gr
ulei 5 linguri
lapte 5 linguri
praf de copt
un praf de sare
               
Pentru cremă:
margarină 250gr
zahăr pudră 200gr (puneţi pune mai mult, după gust)
lapte 500ml
amidon alimentar 3 linguri
coaja de la o jumătate de lămâie
zeama de la o lămâie

                     
Mod de preparare:

Ouăle se amestecă cu uleiul, laptele şi sarea, se pune zahărul câte puţin. Făina cernută amestecată cu praful de copt se toarnă în ploaie şi se frământă bine.

Aluatul se împarte în 4 şi pe planşeta presărată cu făină se întind foile de mărimea dosului tăvii. Pe tavă se pune hârtie pentru copt, aşa foaia nu se lipeşte. Cuptorul se încălzeşte la foc mic, cam 150 de grade.

Prima foaie am ţinut-o 11 minute, dar celelalte s-au copt mai repede. E coaptă când devine aurie şi din loc în loc se fac mici ridicături.
               
Între timp într-o oală mică se amestecă amidonul cu un pic de lapte rece, ca să nu se facă cocoloaşe; se pune oala la foc mic şi amestecând încontinuu se adaugă şi restul laptelui. Se fierbe pentru 3-4 minute şi se lasă la răcit.

Margarina se freacă cu zahărul pudră şi se pune în lapte, numai răcit (dacă e cald se taie margarina ca şi maioneza), se uneşte compoziţa cu zeama de lămâie şi coaja rasă (lămâia se spală bine cu bicarbonat). Crema se împarte în 3 părti egale.
               
Eu am pus prăjitura într-o tava mai mare decât cea pe care am copt foile (important e să încapă în frigider), am pus dedesupt o foaie şi am uns cu cremă şi tot aşa până am terminat cu a patra foaie.

Peste aceasta am pus un strat de folie de prospeţime şi un tocător de lemn; trebuie ceva greu să acopere toată foaia.
               
Prăjitura se ţine la frigider până se înmoaie bine foile, de seara până dimineaţa. Se "ninge" cu zahăr pudră, amestecat după gust cu zahăr vanilat.


Poftă bună!
          
               

Ruladă de carne americană

Această reţetă cred că este ideală pentru ocaziile speciale a tuturor celor care iubesc hamburgerii.






                   
Ingrediente:

Pentru ruladă:
carne de viţel 500gr
2 felii de pâine înmuiate în lapte (se pune şi laptele)
2 ouă
5 felii de bacon (se taie în două fiecare)
sare
piper
              
Pentru sos:
zahăr brun 2 linguri
muştar 3 linguri
ketchup 2 linguri - aici puteţi face după dorinţă

   
                   
Mod de preparare:

Carnea tocată se amestecă cu pâinea înmuiată în lapte şi laptele rămas, ouăle, sare şi piper.

Se pune compoziţia într-o tavă de cuptor şi se formează un sul care se înveleşte în felliile de bacon tăiate în două.
            
Se face sosul amestecând muştarul, ketchup-ul şi zahărul. Sosul se pune peste feliile de bacon.
             
Se bagă la cuptorul încălzit la 180 de grade şi se coace pentru o oră.
Este ideală servită caldă cu cartofi prăjiţi.

                  
Poftă bună!         


              

Ochiuri cum fac în Africa de Nord

Această reţetă am vazut-o preparată de Gordon Ramsey. Numai că el a folosit ceapa nouă şi iarba dragonului. Eu am adaptat şi au ieşit foarte bune.





                   
Ingrediente pentru 2 porţii:
un ardei gras roşu
un ardei gras galben (Gordon avea unul verde)
roşii cherry 12
o ceapă
chimion o linguriţă
paprika iute o linguriţă
un căţel de usturoi
pătrunjel
4 ouă
sare
piper 
ulei 

                   
Mod de preparare:

Ceapa şi usturoiul tocate se călesc cu chimionul şi paprika, se adaugă ardeii tăiaţi felii şi roşiile tăiate în patru şi se călesc împreună pentru 15 minute.

Se adaugă sarea şi piperul (ouăle se sparg pe o farfurie înainte de a fi puse în prăjeală). Cu lingura se fac cuiburi în prăjeală unde se pun ouăle, unul câte unul.

Tigaia se acoperă cu un capac şi se lasă până când se prăjesc ouăle.
Se servesc imediat.


Poftă bună! 

Spaghetti cu dovleac







                           
Ingrediente pentru 2 porţii:
dovleac plăcintar 300gr (scade mult)
2 cartofi
un praz (ceapă)
un căţel de usturoi
un morcov
roşii 100gr
spaghette 160gr
sare
piper negru boabe (se macină pe moment)
ulei

                    
Mod de preparare:

Dovleacul şi cartofii curăţaţi de coaja se taie cubuleţe, se spală într-o strecurătoare şi se pun la fiert în 2 litri de apă clocotită sărată, se fierb pentru 5 minute după care se scot cu paleta.

În apa în care au fiert se pun spaghetele şi se fierb respectând instrucţiunile de pe cutie.
             
Între timp prazul, usturoiul tăiaţi felii, roşiile tăiate în două se călesc în ulei până se înmoaie; după care se pun în prăjeală dovleacul şi cartofii şi se mai fierb împreună 10 minute.
             
Când spaghetele sunt fierte, se scurge apa şi se amestecă cu legumele. Se macină piperul şi se servesc imediat.



Poftă bună!
                

Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino