Calamari umpluţi gătiţi la cuptor

joi, 9 ianuarie 2014







                          
Ingrediente pentru 2 porţii:
calamari 500gr
o felie de pâine
sos de roşii 200gr
pătrunjel
2 căţei de usturoi
sare 
piper
ulei
facultativ un ardei iute uscat (peperoncino)

                   
Mod de preparare:

Calamarii se curăţă foarte bine: se scot ochii şi vezica (arata ca un ochi mai dur) se separa tentaculele. Se scoate osul cartilaginos şi intestinele şi se spală foarte bine înăuntru fără să se rupă.

Tentaculele se freacă bine între mâini şi se clătesc de mai multe ori cu apă rece. O jumătate din tentacule se toacă, ca şi pătrunjelul şi usturoiul.

Se amestecă toate cu pâinea înmuiată în apă şi scursă bine, se pune sare şi piper. Se iau mici cantităţi şi se umplu "săculeţele", după care se închid cu scobitori.
               
Într-o tavă pentru cuptor se pune sosul de roşii, iar peste sos se aşează calamarii, tentaculele rămase şi peperocino tocat foarte fin.

Se stropesc cu puţin ulei şi se pun la cuptorul încălzit la 160 de grade (foc potrivit) pentru 25 de minute. Din când în când se umezesc cu puţină apă caldă.
              
Se servesc imediat.

                      
Poftă bună!                

Clătite dulci





Ingrediente pentru 10 clătite făcute într-o tigaie cu diametrul de 20cm:
făină 180gr
lapte 300ml
2 ouă
2 linguri de zahăr (1 lingură pentru fiecare ou)
un varf de cuţit de zahăr vanilat
1 lingură de ulei
un praf de sare
2 linguri de brandy sau rom
ulei pentru uns tigaia


Mod de preparare:

Un ou întreg şi un gălbenuş se bat cu zahărul, sarea şi făina, laptele se pune puţin câte puţin amestecând încontinuu cu un tel.
               
Albuşul rămas se bate spumă şi se amestecă cu romul. Se adaugă în compoziţie, amestecând uşor. În felul acesta clătitele ies pufoase. Bolul se acoperă şi se pune în frigider pentru o oră.      
                
Cu o pensulă pentru bucătărie se unge tigaia (nu trebuie să fie ulei în exces), se încălzeşte şi cu ajutorul unui polonic se pune o mică cantitate din compoziţie. Se mişcă tigaia ca să se acopere toată suprafaţa şi să se obţină un strat subţire şi uniform.

Se prăjeşte pentru aproximativ două minute, după care se întoarce pe cealaltă parte. Focul trebuie să fie potrivit, iar celelalte vor avea un timp mai scurt de prăjire deoarece tigaia se încinge.
               
Se continuă în acest mod până se termină compoziţia. Clătitele dulci se pot umple după dorinţă cu dulceaţă, nuttela, brânză dulce, etc.


                        
Poftă bună!


               

Tortuleţe de ardei

Aceste tortuleţe sunt rezultatul unei improvizaţii, compoziţia o făcusem pentru nişte crochete de post, dar fiind moale, nu reuşeam să le modelez. Şi iată ce a ieşit...








Ingrediente pentru 6 tortuleţe:
4 ardei graşi (roşii, galbeni, verzi)
1 ceapă roşie
2 felii de pâine
1 căţel de usturoi
pătrunjel
sare
piper
ulei

                         
Mod de preparare:

Ardeii spălaţi se taie în două şi se coc în cuptor cu grill-ul pornit (sau unde vreţi, mie aşa îmi este mai uşor). Se lasă la răcit, se presară puţină sare ca să se decojească mai uşor. Se taie cubuleţe şi se pun în strecurătoare să se scurgă bine.
                    
Pâinea se înmoaie în apă şi se stoarce bine. Ceapa tocată se căleşte în ulei până se înmoaie (după gust se poate căli şi usturoiul). Pătrunjelul şi usturoiul se toacă mărunt.
                    
Se amestecă toate ingredientele, se potriveşte compoziţia de sare şi piper. Formele se tapetează pe fund cu pesmet, se pune compoziţia şi se acoperă cu hârtie pentru copt (ca să nu se ardă, deoarece focul trebuie să fie mare).
                     
Se coc la cuptorul încălzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute, în funcţie de cuptor. Se servesc calde sau reci, ca atare sau ca garnitură.


                           
Poftă bună!
                    

Miel la cuptor cu garnitură de cartofi






Ingrediente pentru 5 porţii:
5 felii din pulpa din spate (130-150gr fiecare)
cartofi 500gr
10 căţei de usturoi
rozmarin 2 rămurele
sare
piper
ulei
          

Mod de preparare:

Carnea am luat-o tăiată de la măcelar, deoarece acasă nu am cum să o tai. Bucăţile se spală cu un cuţit sau cu foarfeca de bucătărie, se taie pielea; aşa se pătrunde mai bine. Căţeii de usturoi se taie feliuţe.

Cu vârful unui cuţit bine ascuţit se fac înţepături în feliile de carne şi se introduc câteva feliuţe de usturoi; adică se împănează. Acele de rozmarin se toacă mărunt, o parte se pun în puţin ulei cu care se ung feliile de carne, după care se sărează şi piperează.
           
Cartofii curăţati se taie felii de 3cm, se spală în strecurătoare şi se scurg. Rozmarinul tocat şi usturoiul rămaşi se amestecă cu feliile de cartofi, sare, piper şi puţin ulei. Cartofii pregătiţi în acest mod se aşează pe fundul unei tăvi pentru cuptor în straturi, peste care se pun feliile de carne.
            
Tava se acoperă cu folie de aluminiu. În cuptor, pe un gratar, în partea de jos se pune o tavă sau un vas cu apă. Când apa se evaporă se pune altă oală cu apă încălzită pe aragaz. Tava cu mielul se bagă în cuptor în momentul în care se aprinde focul. Se lasă pentru aproximativ 2 ore.
            
E un fel de mâncare care se serveşte fierbinte.


                         
Poftă bună!
          
          

Ciorba de miel dreasa cu smântână

Ştiu că borşul de miel se face pentru Paste, dar unde locuiesc eu se mănâncă miel tot timpul anului. Aşa că am gătit acum şi sper să vă aduceţi aminte de reţeta asta ca să aveţi de unde alege. 


            




                         
Ingrediente pentru 3 porţii:
carne de miel cu os 800gr (atât am avut eu)
3 cartofi
un morcov
un praz
o roşie
un pic de ţelină
o lingură de orez
pătrunjel
smântână 100gr şi un ou (nu le am în poza, m-am gândit mai târziu să o dreg aşa)
piper
sare
o linguriţă de borş (granulat; borşul se pune după gust)

                          
Mod de preparare:

Carnea spălată se taie în bucăţi potrivite şi se pune la fiert în apă rece; se spumează când începe să fiarbă, se sărează şi se lasă să fiarbă la foc mic cam o oră (se încearcă).
                      
Între timp zarzavatul se taie mărunt. Când carnea este fiartă se scoate din oală într-un vas unde se lasă să se răcească puţin. Supa se strecoară şi se pune tot zarzavatul şi orezul în ea să fiarbă (eu nu îl călesc deoarece carnea de miel are destulă grăsime pentru gustul meu).

Zarzavatul se poate căli întâi în ulei şi adăugat după aceea în supă. Se lasă la fiert 20 de minute. Între timp se curăţă carnea de pe os, posibil în bucăţi mari, se pune înapoi în oală şi se mai fierbe împreună încă 10 minute.
                    
Cu puţin timp înainte de a opri focul se acreşte (se pune borşul, după gust) şi la sfârşit smântâna bătută cu ou. Se serveşte cald cu pătrunjel tocat.


Poftă bună!


               

Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino