Ciorbă de cartofi şi sfeclă roşie

joi, 16 ianuarie 2014






Ingrediente pentru 4 porţii:
3 cartofi
1 sfeclă roşie
1 ceapă roşie
o bucăţică de praz
1 morcov
o bucăţică de rădăcină de ţelină
2 tulpine de ţelină
pătrunjel
smântână 100gr
oţet de mere 
sare
piper
ulei

          
Mod de preparare:

Dacă sfecla este crudă se pune la fiert în apă rece şi se fierbe pentru aproximativ 2 ore. Se pot fierbe mai multe aşa se economiseşte timpul. Fiartă se ţine în frigider 3-4 zile.

Eu am cumpărat-o fiartă. Atunci aceasta ciorbă delicioasă e foarte uşor de făcut. Sfecla se dă pe răzătoarea cu găuri mici.
     
Toate celelalte legumele se toacă. Prazul, ceapa, morcovul se pun la călit în ulei şi se înmoaie bine (peste ceapă se presară sare fină când se pune la călit). Se adaugă celelalte legume, în afară de pătrunjel şi se călesc încă 5 minute.

Se pune apă rece (în funcţie de cât de groasă vă place ciorba, eu am pus 1,5 litri), sare, piper şi se fierbe 25-30 de minute. La sfârşitul preparării se acreşte. Sfecla şi smântâna se pun o data cu oţetul sau direct în farfurie.

Se serveşte caldă cu pătrunjel tocat. Este ideală şi fără smântână şi atunci e foarte bună rece.

          
Poftă bună!Ciorba de cartofi si sfecla rosie

Sardine la grătar

În Italia sardinele făcute la grătar se numesc într-un mod hazliu "ard degetele" pentru că se mănâncă fierbinţi. Se folosesc sardinele mai mari.



     


          
Mod de preparare:

Pentru a nu rupe sardinele în momentul întoarcerii eu am folosit ţepuşe pentru frigărui (o data le-am întors cu furculiţa şi s-au fărămiţat).
     
Sardinele se curăţă de intestine şi se spală cu grijă să nu se rupă capul. Începând de la coadă se introduc ţepuşele şi se scot pe gura sardinei. Eu le-am pregătit în tigaia grill pe care am uns-o cu puţin ulei cu ajutorul unui şerveţel şi am presărat sare.

Tigaia se încinge bine. Se aşează sardinele şi se prăjesc aproximativ 2 minute pe fiecare parte (depinde şi din ce material e făcută tigaia). Se stropesc cu zeamă de lămâie şi se servesc fierbinţi.

          
Poftă bună!

Şniţele de sardine

Pentru acest fel de mâncare eu am avut 10 sardine şi am considerat pentru o porţie.



   
Ingrediente:
10 sardine
un ou
pesmet
făină
sare
piper
ulei

          
Mod de preparare:

Sardinele se curăţă de intestine, cap şi şira spinării. Se spală bine eliminând solzişorii şi aripioarele (cele mici nu au) şi se usucă. Se dau prin făină, ou bătut şi pesmet amestecat cu piper.
     
Se prăjesc pe amândouă părţile pentru 2-3 minute depinde cât de crocante vă plac. Se scurg de uleiul în exces pe hârtie absorbantă şi se sărează.

Eu când prăjesc încerc temperatura uleiului întroducând o scobitoare în acesta; dacă se formează mărgeluţe lângă scobitoare a ajuns la temperatura necesară.

Dacă frigeţi o cantitate mai mare de sardine şi vă mai rămân sunt foarte bune reci stropite cu puţin oţet de mere.



Poftă bună!

Tortiglioni cu broccoli şi ton




         
Ingrediente pentru 2 porţii:
un broccoli mic (cam 300gr)
o cutie de ton 120gr
tortiglioni 120gr
un căţel de usturoi
ardei iute după gust (peperoncino)
sare
piper
ulei

       
Mod de preparare:

Broccoli se desface în bucheţele, se păstrează şi cotorul, dar se curăţă (e ca şi cotorul de varză) şi se taie bucăţele. Se pune la fiert în multă apă clocotită şi sărată. Se fierbe pentru 10 minute şi se scoate cu paleta.
     
În apa în care a fiert broccoli se pune pasta şi se fierbe după instrucţiunile de pe ambalaj. Între timp se căleşte căţelul de usturoi în ulei până devine auriu (eu îl scot şi îl tai feliuţe după care îl pun în amestec, voi faceţi cum vă place).

După care se pun bucheţele de broccoli şi se lasă pentru câteva minute la foc foarte mic, se pune ardeiul tăiat felii şi tonul scurs de apă din cutie.
     
Pasta se scurge de apă şi se pune în tigaia cu broccoli amestecând cu grijă să nu se sfărâme. Se macină piperul şi se serveşte imediat.


Poftă bună!

Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino