Tortiglioni cu broccoli şi cârnat

miercuri, 22 ianuarie 2014




          



Ingrediente pentru 5 porţii:
un broccoli roman 
cârnat proaspăt 500gr
tortiglioni 400gr
vin alb sec 100ml
ardei iuţi seci după gust
sare
ulei

          
Mod de preparare:

Broccoli tăiat în bucheţele se pune la fiert în apă clocotită sărată pentru 10 minute. Se scoate cu paleta. În apa în care a fiert se pune pasta şi se fierbe după instrucţiunile de pe ambalaj.
     
Între timp cârnatul scos din pieliţa se rupe bucăţele şi se pune la prăjit în puţin ulei. Când este prăjit se stropeşte cu vinul care se lasă să se evapore.
     
Se pun bucheţele de broccoli şi ardeiul tăiat şi se mai lasă împreună câteva minute. Pasta fiartă se pune în tigaie şi se amestecă pe foc pentru încă 2 minute.

          

Poftă bună!

Flecăreli de carnaval

Se numesc aşa pentru că se fac numai în luna februarie în Italia când sunt carnavale în toate oraşele. Reţeta am luat-o dintr-o carte de bucate italiană.

Aluatul se face la fel în toată Italia numai forma nu este aceeaşi. Se pot face rotunde, fâşii. Forma pe care am dat-o eu se face în provincia Lombardia.

Acum flecărelile se prăjesc în ulei, dar reţeta originală spune că se prăjesc în untura. Eu le-am prăjit în untură.





          
Ingrediente:
făină 250gr
unt 50gr
zahăr tos după gust eu am pus 50gr
2 ouă
untură 200gr
sare
zahăr pudră
zahăr vanilat


Mod de preparare:

Untul se ţine la temperatura camerei. Într-un bol se pune făina şi se amestecă cu untul. Când untul s-a încorporat se adaugă sarea, zahărul tos şi ouăle şi se frământă bine.
     
Aluatul se pune într-un şervet şi se lasă la odihnit în frigider pentru o oră. Pe planşetă se presară făina înainte de a întinde o foaie subţire.
     
Se taie dreptunghiuri şi pe mijlocul fiecăruia se face o tăietură. Se ia o parte care se întroduce în tăietură şi se trage ca şi când se face un nod.
     
Se prăjesc în untura încinsă pe amândouă părţile până se rumenesc. Se scurg pe hârtie absorbantă.
     
Se presară zahărul pudră amestecat cu zahărul vanilat.

          
Poftă bună!

Plăcintă cu anghinare şi ricotta

Pentru această reţetă am folosit inimi de anghinarele congelate.






       

Ingrediente:
anghinare 500gr
ricotta 250gr
brânză rasă 50gr (nu e în poză)
2 ouă
o ceapă
3 căţei de usturoi
2 foi de plăcintă
pătrunjel
sare
piper
ulei

          
Mod de preparare:

Ceapa şi usturoiul tocate se călesc în ulei. Se pun anghinarele, puţină apă şi se fierb pentru 20 de minute. Se lasă la răcit. Ricotta se freacă cu furculiţa, se amestecă cu ouăle, brânza rasă, pătrunjelul tocat şi se pun în prăjeală. Se sărează şi piperează.
     
Una din foile de plăcintă se pune pe fundul unei tăvi, se înţeapă cu furculiţa şi se pune amestecul peste ea. Se acoperă cu a doua foaie unind bine marginile. Se înţeapă din loc în loc cu furculiţa şi se dă la cuptorul încălzit la 165-170 de grade până când se rumeneşte foaia.
     
Aceasta delicioasă plăcintă se serveşte caldă sau rece. Poate fi un aperitiv sau felul doi.

          

Poftă bună!

Anghinare în pinzimonio

Este un fel de a pregăti anghinarea în Italia în provincia Liguria. Acolo se găsesc faimoasele anghinarele care cresc în zona Alassio. Sunt anghinarele care au ţepi.






          
Ingrediente pentru 2 porţii:
5 anghinare
o ceapă
mazăre congelată 150gr
bacon sau kaiser 70gr
sos de roşii 50gr
sare
piper
ulei
pătrunjel

          

Mod de preparare:

Anghinarele se curăţa ca în reţeta de anghinare umplută. Se taie în patru. Ceapa tăiată rondele se căleşte cu baconul tăiat feliuţe.Se pun anghinarele, mazărea, sosul de roşii şi puţină apă.

Se sărează şi se fierbe pentru 25-30 de minute. La sfârşitul preparării se pune piper şi pătrunjelul tocat. Acest fel de mâncare se serveşte cald.


Poftă bună!

Anghinare umplută

Anghinarea nu este foarte cunoscută în bucătăria românească deşi este recomandată de nutriţionişti. Este unul din cele mai bogate alimente în antioxidanţi.







Din anghinarele din fotografie am gătit numai 3 umplute.
  
Umplutura:
2 ouă
pătrunjel
2 căţei de usturoi
pesmet 4-5 linguri
sare 
piper
     
Pentru prăjeală:
o ceapă
ulei

          

Mod de preparare:

Anghinarele se curăţă în acest fel: se taie tulpina, partea de sus a tulpinei 4-5 cm, se curăţă de partea fibroasă şi se taie feliuţe. Se taie vârful anghinarei cam până la jumătate, se elimină foile externe care sunt dure şi se curăţă puful din interior cu ajutorul unei linguriţe.

Se controlează dacă nu sunt ţepi (sunt şi anghinare fără ţepi). Pe măsură ce se curăţă se pun în apă cu zeamă de lămâie. Se clătesc sub jet de apă rece.
     
Umplutura se face amestecând ingredientele. Trebuie sa fie tare dacă e nevoie se mai pune pesmet. Anghinarele se deschid în mijloc cu grijă şi se umplu.
     
Între timp se căleşte ceapa tocată cu bucăţile de tulpină. Se pun anghinarele în prajeală în picioare, se toarnă un pahar cu apă şi se acoperă cu un capac.

Se fierb la foc mic pentru 25-30 de minute. Se înţeapă cu furculiţa când sunt moi înseamnă că sunt fierte. Se pot servi calde sau reci.

          
Poftă bună!




     

Tochitură de pui

Tochitură de pui? De ce nu?
         






          
Ingrediente pentru 6 porţii:
aripioare 700gr
ficăţei 600gr
inimioare 200gr
pipote 400gr
o ceapă
5 căţei de usturoi
roşii cubuleţe din cutie 200gr
6 ouă
sare
ulei 
piper


Mod de preparare:

Aripioarele se taie în două (eu elimin mereu vârful) se spală şi se usucă.
     
Ficăţeii, inimioarele şi pipotele se curăţă (inimioarele de bucăţica de venă, ficăţeii de partea albă şi pipotele de pieliţa dură dacă au) se spală şi se scurg bine.
     
Se pun la prăjit aripioarele şi pipotele. Se scot pe o farfurie şi se prăjesc ficăţeii şi inimioarele. Se scot şi acestea pe o farfurie. În uleiul rămas se călesc ceapa şi usturoiul tocate şi se pun roşiile. Se adaugă toată carnea prăjită, un pahar cu apă, sare şi piper şi se lasă la fiert 30 de minute.
     
Între timp pregătim ochiurile. Se sparg ouăle unul câte unul pe o farfurie, după care se pun în ulei încins. Se sărează şi se piperează. Din când în când se stropesc cu uleiul din tigaie. Sunt gata în 3-4 minute.
     
Tochitura se serveşte cu mămăliguţă şi ochiuri şi după gust cu brânză rasă.

          
Poftă bună!

Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino