Ciorbiţă de purcel acrită cu oţet picant

sâmbătă, 25 ianuarie 2014


 



         
Ingrediente pentru 3 porţii:
costiţă 300gr (partea de pe burtă)
un cartof
un morcov
o ceapă roşie
rădăcină de ţelină în greutatea morcovului
o tulpină de ţelină
o jumătate de ardei gras
6 roşii cherry sau o roşie
pătrunjel
un ardei iute
oţet de vin alb după gust
sare

          
Mod de preparare:

Carnea se taie în bucăţi potrivite pentru a putea fi luate cu lingura. Se pune la fiert în 1,2 litri de apă rece (sau depinde de cât de groasă vă place ciorba).

Când apa începe să fiarbă se sărează, se spumează la nevoie. Se fierbe pentru 30 de minute.
     
Între timp se taie toate legumele mărunt. După 30 de minute se pun în oală în afară de pătrunjel şi se mai fierbe încă 20 de minute.
     
Între timp oţetul se pune la fiert cu puţină sare. Când fierbe se adaugă ardeiul tăiat feliuţe şi se opreşte focul. Acesta se toarnă în ciorbă la sfârşitul preparării.
     
Ciorba se serveşte caldă cu pătrunjel tocat.

          
Poftă bună!
     
     

Piure de conopidă

Reţeta acestui fel de piure, ca şi cea de piure de morcov, am găsit-o pe o cutie în care era celebrul cotechino italian. Amândouă felurile de piure erau recomandate ca şi garnitura la cotechino. Eu le-am servit ca atare pentru că nu îmi place cotechino.




          
          
Ingrediente pentru 2 porţii:
conopidă 300gr
unt 30gr (sau după gust)
smântână 2 linguri (sau după gust)
sare

          
Mod de preparare:

Conopida se fierbe în apă sărată pentru 20 de minute.
     
Se scoate cu paleta şi se pune în blender cu puţină apă în care a fiert şi untul, se pasează şi se lasă la răcit puţin. Când s-a răcit ca să nu se brânzească se pune smântâna şi se amestecă bine.
     
Se serveşte ca atare sau ca şi garnitură la cârnat proaspăt sau afumat făcut la grătar.


Pofta buna!


     

Piure de morcov

Ca să vă placă acest piure, trebuie să vă placă morcovii fierţi, nu toată lumea îi doreşte. Eu am găsit această sugestie (ca şi garnitură) pe o cutie în care se află celebrul cotechino italian; cârnatul pe care ei îl servesc de Revelion.





Ingrediente pentru 2 porţii:
morcov 300gr
unt 50gr
un praf de zahăr
smântână după gust
sare

          
Mod de preparare:

Morcovul curăţat şi spălat se taie rondele. Se pune în untul topit cu zahărul, sare şi puţină apă şi se lasă la fiert la foc mic într-o oală acoperită pentru 30 de minute. Se amestecă din când în când.
     
După 30 de minute se lasă puţin la răcit (ca să nu se brânzească smântâna), se pune în blender cu smântâna şi se pasează.
     
Se serveşte ca atare sau alături de cârnat proaspăt sau afumat făcut la grătar.

          
Poftă bună!

Găină umplută fiartă

Ce poate fi mai bun decât o găină crescută în curte la mama? Din păcate eu sunt prea departe ca să am fericirea asta, aşa că am cumpărat o găina.

Singurul lucru e că nu avea inima, ficatul şi pipota pe care le-aş fi folosit la umplutură. Voi dacă le aveţi folosiţi-le, umplutura va fi mai bună.








Ingrediente pentru 6 porţii:
o găină mai plinuţă
80 gr kaiser sau slănină cu un pic de carne sau bacon
80 gr varză
un morcov
o tulpină de ţelina 
o ceapă
pesmet sau pâine înmuiată în lapte
2 linguri de parmezan sau orice fel de brânză rasă
2 ouă
2 căţei de usturoi
o linguriţă de cimbru
2 frunze de salvie
o rămurică de rozmarin
sare 
piper

          
Mod de preparare:

Găina se curăţă foarte bine, dacă e nevoie se pârleşte după care se spală. Umplutura se face cu: kaiser, varză, usturoi, rozmarin, salvie tăiate mărunt la care se adauga parmezanul, cimbrul, ouăle, pesmetul, sare şi piper.

Se umple găina şi se coase (există ace de bucătărie, dar eu nu am, am folosit un ac mare şi aţă de bucătărie).
     
Se pune într-o oală mare cu morcovul, ţelina şi ceapa şi se acoperă cu apă mai mult cu o palmă. Apa se sărează în momentul fierberii. Se fierbe pentru aproximativ două ore, depinde de găină. Se încearcă cu furculiţa.
     
Când găina este fiartă se scoate, se lasă puţin la răcit şi se taie, întâi în două ca să se poată tăia umplutura pe cât posibil în felii. Porţionarea trebuie să se facă repede ca să nu se răcească de tot.

Se serveşte carnea alături de umplutură. Supa rezultată, dacă nu se foloseşte imediat, se congelează.

          
Poftă bună!
    
     
     
     

     



Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino