Tortilla cu praz

luni, 5 mai 2014




          Ingrediente pentru doua portii:

     un praz mare
     2 cartofi potriviti
     3 oua
     facultativ un catel de usturoi
     piper
     sare 
     ulei

          Mod de preparare:

     Prazul se taie rondele si se caleste in ulei.Cartoful se fierbe cu tot cu coaja pentru 7,8 minute.Se raceste,se curata de coaja si se da pe razatoarea cu gauri mari si se pune peste praz;se prajesc impreuna pentru cateva minute dupa care se lasa la racit.Se pune usturoiul taiat marunt,sare si piper.
     Ouale se sparg unul cate unul separat dupa care se pun peste cartofii si prazul racite si se pun din nou in tigaia incinsa si unsa bine cu ulei.Se prajeste pana se desprinde de tigaie si se rumeneste bine.
     Se intoarce cu ajutorul unui capac si se prajeste si pe cealalta parte.
     Se serveste calda sau rece.

          Pofta buna!


Challah paine evreiasca


          Challah este painea pe care o face poporul evreu.Este nelipsita de pe mesele de Shabbat si in toate zilele de sarbatoare.Este un pic dulce la gust dar caracteristica particulara este faptul ca se face impletita.Se pleaca de la 3 suluri si se ajunge la 12.Bineinteles depinde de indemanarea fiecaruia. :)
       




          Ingrediente pentru doua paini de aproximat 750 gr fiecare:

     faina 1kg
     2 oua si un albus
     5 linguri de zahar
     apa 200ml
     ulei de masline 100ml
     drojdie 50gr
     optional mac sau susan
     sare

          Mod de preparare:

     Drojdia se inmoaie in putina apa calduta.Se pune in faina in care s-a format o gropita.Se amesteca un pic si se adauga pe rand apa ramasa,zaharul,uleiul si ouale.Abia la sfarsit se pune sarea.
     Se framanta bine si cu rabdare pana se incorporeaza bine toata faina si rezulta un aluat elastic.Se pune la crescut la loc caldut pentru 2 ore.
     Dupa ce a crescut se imparte aluatul in doua parti egale.Rezulta aproximativ 790gr pentru fiecare parte.Acestea se impart la randul lor in sase parti egale,aproximativ 128,130gr.Eu am impletit in 6,dar se poate impleti in 3,4,5 depinde de indemanare.
     Din fiecare bucatica se face cate un sul.Sulurile trebuie sa fie pe cat posibil egale ca si lungime.
     Se impletesc si se lasa la crescut inca o ora.
     Eu nu am stiut sa impletesc in 6 asa ca am rasucit cate 2 suluri dupa care am impletit in 3.
     Se ung cu putin albus diluat cu un pic de apa,se presara mac sau susan dupa care se dau la cuptorul incalzit la foc mediu(160,170 de grade )pana cand se rumesc frumos.Eu le-am tinut 40 de minute(am un cuptor electric mic).

          Pofta buna!

Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino