Muraturi asortate

sâmbătă, 30 august 2014


     Trebuie sa spun ca aceasta reteta am gasit-o pe un blog turcesc.M-a inspirat foarte mult si cum am facut muraturile anul trecut si au iesit foarte bune si anul acesta repet reteta. :)

     Cantitatile pe care le-am avut eu:

     gogonele 3kg
     castraveti cornison mai maricei 2kg
     6 morcovi potriviti
     o sfecla rosie
     o telina cu radacina si frunze
     6 mere
     6 ardei iuti
     6 catei de usturoi
     2 ciorchini de struguri albi dulci(muscat de exemplu)
     seminte de marar,boabe de piper negru,seminte de mustar cate o lingura din fiecare
     5 frunze de dafin

     Pentru saramura:

     10l de apa
     10 linguri de sare grunjoasa
     200gr de zahar
     300ml de otet din vin alb de 9 grade

     Mod de preparare:

     Eu incep intotdeauna cu spalatul si uscatul borcanelor.
     Morcovii,sfecla si telina se curata de coaja.
     Toate legumele  si strugurii se spala cu apa rece.
     Telina si sfecla se taie bucati.Merele in doua.Cateii de usturoi eu ii pun intregi cum si ardeii ii itep usor pentru ca imi place moarea mai iute.
     Se aseaza in borcane alternand straturile dupa gust si imaginatie.
     Se face atentie sa nu se zdrobeasca strugurii.
     Se pune apa la fiert.Cand fierbe se adauga otetul,sarea si zaharul.Se fierbe pana acestea din urma se dizolva.In ultimele doua minute se adauga frunzele de dafin,toate semintele si piperul.Se amesteca bine.
     Lichidul se toarna fierbinte in borcane pana se acopera bine legumele.Eu pun intotdeauna sub borcane cate un cutit de inox asa nu se crapa.
     Legumele trebuie sa fie bine acoperite de lichid.Se lasa borcanele acoperite cu tifon sau cu un stergar pana a doua zi.A doua zi se capseaza si se tin la loc racoros.
     Sunt bune de consumat dupa aproximativ 15 zile nu mai devreme.
     Saramura dupa procesul de fermentare devine moare.Moarea este puternic aromata si acrisoara.In unele gospodarii se consuma ca atare sau se foloseste la pregatirea ciorbelor.

          Spor la treaba si sa le mancati sanatosi.

Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino