Baba ghanoush-salata de vinete dupa reteta araba

vineri, 7 noiembrie 2014


     Banala si delicioasa salata de vinete se face peste tot in lume.Diferenta este in condimentele folosite.Eu am gustat-o pregatita de o persoana originara din Maroc chiar daca nu este o reteta originala, se face in mai multe feluri in lumea araba.
     Se poate servi ca atare  ca si aperitiv sau ca si garnitura la carne dupa gust. 





            Ingrediente:

     doua vinete potrivite
     un ardei gras mic
   o ceapa mica
   2,3 catei de usturoi
   patrunjel
   zeama de lamaie dupa gust
   ulei de masline
   sare 
   piper
   chimion praf(cumino) o jumatate de lingurita

          Mod de preparare:

     Vinetele spalate se coc (pe aragaz,pe gratar sau in cuptor) dupa  care se curata de coaja cand s-au racit putin.Se pun la scurs pe un fund de lemn.Eu am folosit vinete congelate de aceea le-am pus in strecuratoare sa se dezghete.Dupa care se toaca marunt cu un cutit de lemn.
     Ceapa si usturoiul tocate fin se prajesc in ulei pana se inmoaie bine.Se adauga la vinete.
     Ardeiul curata si spalat se toaca fin,la fel si patrunjelul dupa care se pun peste vinete.
     Se toarna zeama de lamaie,se sareaza,pipereaza si se pune chimionul.Daca se doreste se mai adauga putin ulei.
     Se amesteca toate ingredientele si se pun intr-un bol de sticla sau de portelan pana se serveste.Se lasa la rece pentru cel putin 30 de minute.
     

          Pofta buna!
  
     

Mehkodas-bulete din carne de pui cu cartofi(reteta marocana)


          Acesta reteta este din Maroc.Chiftele sunt foarte bune,lejere se pot praji sau face la cuptor.Eu le-am facut la cuptor.






          Ingrediente pentru aproximativ 20 de bulete:

     2 pulpe de pui 
     4 cartofi potriviti
     un ou
     50 gr de branza rasa(parmezan,cascaval,cas,telemea)
     o ceapa potrivita
     3 catei de usturoi
     2gr sofran
     sare
     piper
     ulei

          Mod de preparare:

     Pulpele si cartofii curatati se pun la fiert in apa rece si se fierb pentru 20 de minute din momentul in care incepe sa fiarba apa.Tot atunci se sareaza.
     Intre timp se calesc ceapa si usturoiul tocat.
     Cand pulpele sunt fierte se curata carnea de pe os;se toaca impreuna cu cartofii si prajeala.Se adauga oul,branza si sofranul dizolvat in putina apa.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
     Cu mainile umezite in putina apa se formeaza bilute putin mai mari decat o nuca.
     Eu le-am pus intr-o tava pentru cuptor unsa cu ulei si le-am si stropit putin cu ulei.Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 25,30 de minute,pana se rumesc.
     Daca se prajesc se pun la prajit in uleiul incins,se prajesc la foc mic pana devin aurii dupa care se scurg de uleiul in ecces pe hartie absorbanta.
     Se servesc calde ca atare sau alaturi de o salata.

          Pofta buna!

          
     


Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino