Mâncare de pui cu ciuperci

miercuri, 13 iulie 2016


     Acum e timpul,că putem merge la pădure sau găsim ciuperci proaspete la piață .
    Eu am făcut de mai multe ori acest fel de mâncare și a ieșit la fel de gustos indiferent de ce fel de ciuperci am folosit .Champignon le folosesc cel mai des,le găsesc mai ușor și costă mai puțin ,cam 3 euro la kg. Cu hribi sau mânătărci pregătesc doar când ajung acasă,aici costă începând de la 15 euro pâna la 45 de euro la kg .
     
     



  

          Ingrediente pentru 4 porții :

     un pui cam de 1,2kg
     ciuperci 400gr
     unt cât e nevoie
     ficătei sau ficat de vită ,de porc 300gr
     vin alb sec 150ml
     smântână 200gr
     o linguriță de amidon sau făină
     pătrunjel
     sare
     piper boabe

          Mod de preparare :

     Puiul curățat,spălat și tăiat în bucăți se rumenește intr-o cratiță,în unt;se adaugă vinul ,sare,piper,și se fierbe acoperit până se înmoaie carnea (cam 25 de minute,se încearcă) .
     Separat, se fierb ficățeii (curățați de partea galbenă) în apă clocotită ,fără sare ,apoi se scurg și se taie felii .Ficatul de vită sau de porc se taie felii care se fierb,după care se înăbușă în unt .
     Ciupercile,curățate (pe cât posibil cu servețele umede ,nu se țin direct sub jetul de apă ,pentru că absorb mult),se taie lamele,se înăbușă în unt,apoi se lasă pe foc mic să scadă bine zeama .
     Ciupercile și feliile de ficat se pun peste pui,se adaugă smântâna amestecată cu făina și se lasă la foc mic până începe să fiarbă .
     Se gustă pentru a putea drege de sare .
     Se dă în 3,4 clocote ,se presară pătrunjelul tocat fin și se macină piper după gust .
     Se servește fierbinte cu garnitură de cartofi natur ,smântână sau mămăliguță .Se pot adăuga 1,2 lingurițe de unt proaspăt .

          Poftă bună !
     
     
     

Prăjitură cu cremă de lămâie

       Cea mai servită prăjitură de la Napoli în jos .
     Delicată,simplă și răcoroasă .
                                            sursă



     Pentru reușita acestei prăjituri se începe cu crema,care trebuie ținută la frigider 2 ore .
     După gust se poate dubla cantitatea de cremă și atunci prăjitura va fi așa . 
                                             sursă

          Ingrediente pentru crema de lămâie :

     3 gălbenușuri (cu albușurile se pot face bezele sau o omletă )
     lapte 500ml
     2 lămâi biologice dacă este posibil
     zahăr 150gr
     amidon de cartofi sau de porumb 50gr

     

     
           Mod de preparare a cremei :

     Lămâile se spală cu apă caldă si bicarbonat,se clătesc bine . Se curăță coaja,se taie pe cât posibil bucăți mari .
     Laptele se pune la fiert cu coaja de la lămâi,pe foc mic .Se dă in două,trei clocote dupa care se scot bucățile de coajă .
     Se bat gălbenușurile cu zahărul,zeama de la amândouă lămâi,amidonul și se toarnă in lapte amestecând bine .
     Se fierbe la foc mic de tot până se îngroașă .


     Se lasă la răcit,iar când e posibil se acoperă oala cu foaie pentru prospețime și se lasă la frigider pentru 2 ore .Nu se acoperă cu capac,deoarece se formează picături care se scurg în cremă .
     Crema este foarte bună de servit și ca atare ,sau pentru umplut blaturi pentru tort și prăjituri .

          Ingrediente pentru baza prăjiturii (blat? ;) ) :



     unt 250gr
     zahăr tos 250gr
     făină 200gr
     amidon 50gr
     o lămâie
     4 ouă
     vanilie
     mai puțin de o linguriță de oțet
     praf de copt un vârf de cuțit

          Mod de preparare :

     Se separă albușurile de gălbenușuri .
     Se bat albușurile cu oțetul,când încep să aibă consistență se adaugă in ploaie jumătate din cantitatea de zahăr .
     

     Untul ținut la temperatura camerei se freacă cu zahărul rămas,se pun gălbenușurile unul câte unul,zeama de lâmaie, coaja rasă, și vanilia .
     Făina se amestecă cu amidonul și praful de copt,după care se adaugă puțin căte puțin .
     La sfârșit se pun albușurile bătute,amestecând cu o paletă de jos în sus până se omogenizează .

     
     Se pune compoziția intr-o tavă pentru cuptor cu inel (eu am folosit una rotundă de 26cm), unsă bine cu unt .
     Eu de o vreme fac așa,pe fundul tăvii pun hârtie pentru copt iar pereții tăvii îi ung bine cu unt .
     Peste compoziție se pune crema ,se nivelează pe cât posibil .


     Se dă la cuptorul preîncalzit la 180 de grade pentru 50 de minute ,se lasă la răcit dupa care se desface inelul tăvii .
     În timpul coacerii crema se duce la fundul tăvii .
     Eu am pus o farfurie deasupra și am răsturnat-o .
     Se ține la frigider și se servește rece ,după gust cu zahăr pudră .
     Trebuie să se consume în cel mult 2 zile,ca toate dulciurile cu cremă care conține ouă .

          Poftă bună !

   

     

     

      

Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino